2008-10-20

Krušovice Černé

Krušovice Černé är en tjeckisk schwarzbier från Královský Pivovar Krušovice, alkoholalten är 4,4%.

Jag misstänker ännu en gång att den här är specialgjord för den svenska marknaden: Visst, ölen är välkänd och etablerad på ett antal marknader - och den har funnits som 3,5%-öl här i flera år. Men den flaska jag tror att jag själv importerade och drack hösten 2006 hade en alkoholhalt på 3,8%. Likaså har 98 recensioner på Beer Advcate listat den under "flaska" och 10 under "fat" men 0 hittills under "burk". Och den säljs bara som burköl här.

Jag gav förresten 3,8%-flaskan betyget 3,9 i betyg. Och den på 3,5% fick 3,85.

Färgen är mörkt brunsvart; det tre fingrar höga skummet är luftigt, fast och mörkbeige. Vissa skumrester på glaset.

Den söta doften innehåller köttbuljong, mörk sirap, lite bitterhumle och aningar av gräddkola och plommonsylt.

Smaken är maltig och lätt rostad med toner av rostbiff, nötter, en fört övergående bitterhet, mogna plommon, karamelliserat socker och torkat kött. Eftersmaken har söt malt i botten och över det rostade smaker, lite jordiga antydningar och en försiktig bitterhet.

Kolsyran är mild, bubblorna små. Vätskan är mjuk och len i munnen.

En trevlig schwartzbier, även om smaken var aningen försiktig för att få riktigt höga betyg av mig. Så det stannar vid 3,85. Tillgänglighet: Systembilagets fasta sortiment.

Guuuv va gott att dricka något som inte är ljus euro/amerikansk lager!

3 kommentarer:

  1. Systembolaget har sedan länge originalet (3,8 %) i beställningssortimenetet under namnet Krušovice Dark (71758) - dock bara på fat (30 l).

    SvaraRadera
  2. Tyckte verkligen om3,8:an på fat,denna serverades iskall på Ölmässan så jag får gå&köpa ett gäng i morgon&prova på nytt.

    SvaraRadera
  3. Kan säga att den finns i Tjeckien på 33 och 50cl flaskor. serveras även på tapp på många utav Prags pubar. Den smakar gudomligt på tapp kan jag säga.

    SvaraRadera