2008-10-30

Bintang Pilsner

Jag brukade anklagas av min pappa för att vara motvalls och tvärtom i alla möjliga situationer. Så också nu: Det är snöblandat regn, 1 plusgrad och allmänt otrevligt och mörkt ute. Då blir jag sugen på en tropisk törstsläckaröl, och som tur är så hade jag en flaska Bintang Pilsner i kylen.

Redan den första gången som det berättades att Systembolaget skulle få in oktobernyheterna så var det någon av mina läsare som pekade ut hur lik flaskan är Heineken. Givetvis är det ingen slump: Bryggeriet Multi Bintang startades av just Heineken då Indonesien var en Holländsk koloni. När Indonesien blev självständigt förstatligandes det, men är åter ett privat bolag ägt av nyss nämnda holländska bryggerikoncern. Ölet ska vara en tysk pilsner (bryggd med socker som råfrukt) på 4,8%.

Färgen är medel-gul med lite guld. Det stora vita slummet fräser till när det sjunker ner till ett tjockt lock - utan att lämna några rester på glaset.

Doften är maltig med inslag av korn och vetedeg, en anonym bitterhet och relativt mycket alkohol. Kanske även en aning honung?

Smaken har lite söta nyanser, en hel del maltiga smaker av franskbröd, ris och söt exotisk frukt. En svag neutral bitterhet växer långsamt i munnen och eftersmaken har smaker av färskt bröd, halm, aningar av pepparmint och en del alkohol.

Kolsyran är ganska kraftig och väldigt frisk, men den mjuka vätskan hindrar den från att bli vass.

Det här är faktiskt en av de mest uppfriskande och törstsläckande öl jag druckit på ett bra tag. Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment.

4 kommentarer:

 1. En vertikalprovning vore på sin plats.. Bintang vs Heineken.. :)

  SvaraRadera
 2. bintang är nu borttagen ur det fasta sortimentet

  SvaraRadera
 3. hey, har også hørt at bintang er borttagen fra det faste sortimentet på systembolaget, noen som vet hvor man kan få tak i bintang från nå av?!?
  Bintang er det beste ølet jeg noen gang har smakt!:)

  SvaraRadera