2008-10-07

Ožujsko Pivo

Ikväll skulle det sitta fint med en liten öl. Något okomplicerat och törstsläckande. Hmmm... Vilken tur att mamma köpte med sig en burk Ožujsko Pivo från semestern i Kroatien! Bryggeriet heter Zagrebaèka Pivovara, ölen är en ljus eurolager och alkoholhalten 5,2%.

Färgen är halmgul, det två fingrar höga skummet sjunker långsamt till ett fast vitt lock. Nästan inga skumrester på glaset.

Doften har toner av korn, lite jäst, söta degdofter och aningar av anonym bitterhet.

Smaken är faktiskt mer bitter än vad jag väntat mig. Inte som en DIPA direkt, mer som en bitter citron-lime-ton som ligger i bakgrunden. Förutom det hittar jag bröd/deg, en hel del mineraler och en antydan till grönsaker. I eftersmaken har det mesta av de bitter-syrliga smakerna försvunnit, kvar blir bara lite alkohol, mineraler och en söt ton av vetedeg.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är medel-len.

Lite intressantare än vad jag gissat. Men ändå inte speciellt bra. Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Privatimport.

Recension #975...

7 kommentarer:

 1. Under Lihkörens turné till Kroatien hann jag prova några olika öl. Just Ožujsko anser jag nog faktiskt var bland de sämre. Bättre i mitt tycke var då Kroatiens andra storsäljare Karlovačko som ofta blev valet vid lunch. Bästa ölen under resan var dock helt klart Tomislav, vilken jag kan rekommendera varmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kan man köpa tomislav i sverige

   Radera
 2. Ser ut som en Mariestads Export på burk!

  SvaraRadera
 3. dempa: Jag sa exakt likadant till Bark igår.. En Mariestads från 1992 eller något sådant.. Lustigt!

  SvaraRadera
 4. Denna skall drickas på glasflaska

  SvaraRadera
 5. Jäkligt trist att systembolaget inte har den. Godaste Kroatiska ölen enligt mig.

  SvaraRadera
 6. Mycket god öl! Smakar helt annorlunda på Glasflaska. På burk är den inte så bra alls

  SvaraRadera