2008-10-29

Invrealmond Lia Fail

Jag undrade om bartendern hade något "nytt intressant brittiskt". Han svävade på svaret: "Nja. Vi fick ju in en ersättning för (ohörbart ljud) IPA, en skotte". Jag beställde i blindo.

Och fram bars en flaska Lia Fail, en skotsk ale på 4,7% från Inveralmond Brewery.

Jag tittade i min antika Palm Pilot och såg att jag redan recenserat den (betyg 3,8), men det var våren 2004 (bilden är från det tillfället) och en del kan ju ha hänt både med mig och ölen. Dags för en ny recension!

Färgen är djup bärnsten med aningar av brunt. Det fingerhöga skummet är benvitt och luftigt. Massor av skumrester på glaset.

Doften har noter av smält socker och torkad frukt. En generös bitterhet, lite nötter och mandlar samt en aning aprikos.

Smaken är stor och inbjudande, samtidigt aningen krävande (kroppen är dock bara medelstor). Färsk exotisk frukt, rena bittra toner och en behaglig lätt rostad maltig bakgrund. Eftersmaken är likaså behaglig med lite blommig humle, en bra bitterhet och toner av snittblommor, gräs, buljong och en liten aning citronsyra. Lite plastiga smaker i slutet - Fuggles-humle?

Kolsyran är medelstark; vätskan mjuk och lagom len.

En karaktärsfull och rejäl öl som ändå inte spretar i smakerna.

Betyget den här gången blev 3,75. Jag och Lia Fail kanske inte ändrats så mycket under 4½ år i alla fall?

4 kommentarer:

 1. Drack den här i sommras och gillade den. Mycket smak och ganska låg alkoholhalt. Skulle vilja prova den på cask.

  SvaraRadera
 2. Personligen anser jag det var dumt att du tittade efter i Palm:en vad du tyckte förra gången. Jag antar att du tittade efter för att se om du druckit ölen innan. Men min åsikt är att om man inte kommer ihåg någonting rakt av så skadar det inte att göra en "blindprovning" igen. Sedan kan man söka efter gamla åsikter. Det är tyvärr alldeles för lätt att bli påverkad av utomstående faktorer.

  SvaraRadera
 3. anonym: Det har du rätt i. Jag tror dock inte att jag la mitt gamla betyg på minnet.

  SvaraRadera
 4. Vi bodde på Hotell Mora i veckan och jag upptäckte ett öl i barlistan som jag aldrig sett på bolaget - Lia Fail!
  Heder till dem!
  Det var en härlig bekantskap så nu ska jag se om det är nått system som har det i lager.
  Tycker ditt betyg var lite snålt. Själv skulle jag gett dett 4,5 på en 5-gradig skala. Men smaken är ju olika.
  Kul att du hade provat det iaf!
  Rolf S.

  SvaraRadera