2008-10-31

Andechser Dunkles Weissbier

Ibland blir jag sugen på öl. Och på olika stilar vid olika tillfällen. Fast mer vissa stilar än andra; "det vore smaskens med en porter" hör jag mig själv sällan säga. Samma gäller belgisk trippel.

Eller den här, dunkles weissbier (eller Dunkelweizen) som är en tysk veteöl med en del rostad malt som ger en mörk färg och en lite rundare smak.

Gott, och oftast bra öl. Finns den på kran kan jag nog ta en, men det är inget jag går och suktar efter på dagarna, liksom.

Andechser Dunkles Weissbier är just en dunkles weissbier från Klosterbrauerei Andechs på 5%.

Färgen är svart-brun, vätskan grumlig. Det fingertjocka skummet är ljusbrunt. Inga skumrester på glaset.

Doften är suraktig med lätt rostade toner. Friska nyanser av äppelkart, kaffe, jäst och kakao.

Smaken är mycket frisk med toner av mogna äpplen, plommonsylt, vetedeg och kaffe med grädde. Eftersmaken har en trevlig lätt bitterhet med inslag av örter, sur jäst, kakao och en aning av röda druvor.

Kolsyran är kraftig, om än lite kort. Små bubblor. Vätskan är medel-len och en aning torr.

Ett trevligt exempel på en rätt ovanlig stil. Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Där dessutom Erdinger Weissbier Dunkel finns.

2 kommentarer:

  1. En underbar Weissbier Dunkel.. Den och faktiskt en bit mjölkchoklad till är inte fel.. Ljusår ifrån Erdinger Dunkel!

    SvaraRadera
  2. Ah, Andechs... jag var där i förra veckan. Ett trevligt tips om man är i München: ta pendeltåget ut till Herrsching, vandra i en timme genom en sagolik lövskog upp till klostret, som har en hänförande utsikt över omgivningarna, och slå sig ner på deras terass med en portion robust mat och en god öl från fatet!

    SvaraRadera