2008-01-31

Småplock III

Så sitter man vid datorn med en Golden Ale från Oppigårds. Och funderar igenom vad som händer just nu i stort och smått...
 • Svenska Ölfrämjandets medlemmar ska äta gott och dricka fatöl från Bernad den 23 februari på anrika restaurang Mitropa i Norrköping. Dit ska jag! Länk till inbjudan.
 • Uppköpet av bryggerikoncernen Scottish & Newcastle blev klart häromdagen efter en massa turer. I korthet tar holländska Heineken över de brittiska, amerikanska och indiska delarna medan danska Carlsberg tar över bryggerierna i Ryssland och fd öststaterna samt de franska, grekiska och kinesiska marknaderna.
  Om man ska tro analytikerna var Carlsberg mest intresserade av S&Ns verksamhet i Ryssland (där de nu kommer att få en dominernade ställning). Heineken ville å sin sida mest åt den snabbt växande cidermarknaden i UK. Om det här kommer att märkas i Sverige? Tja, jag gissar att man kommer att hitta Newcastle Brown Ale och McEwan's Export ännu lättare här i framtiden. Kanske.
 • Bishops Arms i Linköping har byggt ut med ca 60 m², vilket öppnades häromdagen. Ett välbehövligt tillskott.
 • En hel del har det snackats om en ny öl från Carlsbergs egna microbryggeri Jacobsen: Vintage No 1. Det speciella med denna starka belgiskinspirerade ale är att ett antal flaskor (600) auktioneras ut med ett utrop på 2007 DKK. Pengarna går till danmarks motsvarighet till "Världens barn". Bra välgörenhet eller lurendrejeri och ett hot mot craft beer-rörelsen? Länk till auktionen.
 • Bishops Arms Bellmansgatan på Södermalm ("Stockholms bästa uteserveringsutsikt", som en bekant brukar påpeka) har ett par real ale. Det visste jag inte.
 • Mer Bishops Arms Stockholm: Den nya krogen på Folkungagatan har just nu en liten dansk festival med fatöl från bland andra Ølfabrikken, Braunstein och Nørrebro.
 • Ölkrogen med mer järn i elden än man trodde var möjligt, Monks Café, ska öppna ett mikrobryggeri någon gång under året. Första gången på många år som detta kommer att finnas en bryggpub i storstaden Stockholm, konstigt nog.
Så, det var nog allt. I morgon ska jag handla nyheter!

7 kommentarer:

 1. Den sista nyheten var ju riktigt trevlig. Det behövs ett bryggeri i Stockholm.

  På tal om urbana mikrobryggerier kan jag tipsa om Red Ale Amarillo från Brewpub i centrala Köpenhamn. Den är god.

  SvaraRadera
 2. Apropå inget.

  Har du provat Samuel Adams Imperial Pilsner än?
  Jag är sugen på den. Eftersom den finns under beställningssortimentet, kan man beställa typ 6 st då bara?

  Imorrn kl 10 kommer jag köa utanför Nordstan! Om det ens är nån kö? Iofs var det typ 300meter kö 1'a dec :)

  SvaraRadera
 3. dempa: Visst har jag det, länk.

  Jag tycker den definitivt är värd att beställa (enstaka flaskor går bra), men det är ingen öl som passar alla alltid. Gillar man humle ska man inte missa den!

  SvaraRadera
 4. Ang köer till systembolag. Säg att du bara ska handla öl så kan du gå före köerna. De som köar är ute efter exklusiva viner eller starksprit a'la cognac eller whisk(e)y.

  SvaraRadera
 5. Det verkar ha varit ganska hårt tryck efter Chimay -99 i förmiddags. Min pappa lyckades med tio sekunders marginal plocka de sista fem flaskorna i Kungens Kurva, klockan 10.15.

  SvaraRadera
 6. baggen Idag var det faktiskt tryck efter öl med. Sprit verkar ingen ha varit intresserad av.

  SvaraRadera
 7. Jag överhörde förklaringen "leveransproblem" från en Systembolags-säljare i fredags. Vad nu det är värt.

  SvaraRadera