2008-01-28

JästsnackBland öldrickare pratas det ofta om humle. Med all rätt, det är en fantastisk smakgivare och konserveringsmedel med en smakmässig spännvid mellan det subtila och det tungkrullande.

Likaså pratas det om malt, allt mellan den lena småkakesmakande pilsnermalten till närmast förkolnad svartmalt. Dock mer bland bryggare än drickare (säger mina fördomar).

Mindre pratas det om jäst, annat än överjäst/underjäst/spontanjäst. Det finns dock en hel del olika jäststammar med olika egenskaper och smakresultat. Men ungefär där slutar mina kunskaper, det är något som normalt hembryggare pysslar med.

Dock fick jag vid ett bryggeribesök hos Åbro förra året jag en intressant rundtur i det toppmoderna bryggeriet, en nybörjarölprovning och en bit god mat. Intressant här är dock att man vid ölprovningen förklarade att deras Åbro Småland i sort sett är samma öl som Åbro Original. Men med skillnaden att den inte, som all annan öl hos dem, bryggs med en standard-lager-jäst utan en Tjeckisk pilsnerjäst. Så visst märkte man skillnad - den neutrala Originalölen hade fått en lite torrare smak med en tydlig ton av smör/margarin.

Bara ett tips att testa om man inte hittar något roligare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar