2008-01-11

Shepherd Neame Whitstable Bay

Kents stolthet Shepherd Neame har en pale ale med ekologiska råvaror: Whitstable Bay Organic Ale.

Färgen är koppar; det fingertjocka skummet bildar en ljusbeige krona. Ett fräsande ljud uppstår när man häller upp ölen.

Doften är lite sur med bittra kryddiga toner. Lite antydningar av bryggerijäst, bagerijäst, marsipan och smör. Den känns obalanserad, jag gillar den inte.

Smaken är lika obalanserad den: Sur deg, vått tyg och jäst finns där liksom hö, wellpapp och en aning vax. Eftersmaken är rätt bitter med milda toner av mörkt bröd som troligen kommer från Hallertau Mittelfrüh, en tysk humlesort som är en typisk ingrediens i tjeckisk pilsner. Och där passar den bra, men inte i en engelsk pale ale.

Kolsyran är mild med små friska bubblor, vätskan är mycket mjuk. Som att dricka en Real Ael. Det var bra.

Annars var nog det här den sämsta öl jag druckit från Shepherd Neame. Tyvärr är jag inte förvånad, ekologiska öl brukar vara obalanserade med konstiga bismaker. Kan det bero på att det finns för lite passande råvaror att välja mellan så man får försöka tejpa ihop något från det man får tag i?

Betyg: D+ eller 2,4.

Soundtrack: Outcast "Ms. Jackson" (2000), Dusty Springfiled "Some Of Oyur Lovin'" (1965), DiLeva "Dansa naken med mig" (1991), Ted Gärdestad "Jag ska fånga en ängel" (1973), Belouis Some "Imgaination" (1985), After Dark "(Åh) När ni tar saken i egna händer" (2007), Whale "Singer Star" (1995), Weird Al Yankovic "Pretty Fly For A Rabbi" (1999)

1 kommentar:

  1. Det ligger lite i vad du säger...när jag pratat med en engelsk bryggare tyckte han att den ekologiska var den sämsta ölen de gjorde...ljust därför att han hade så lite valmöjlighet med råvarorna...men marknaden blir nog större tror jag...

    SvaraRadera