2008-01-05

Nils Oscar Julöl 2007

Nog med skåpmat - här är i stället en öl från skåpet.

Redan vid ölmässan i Stockholm i höstas provsmakade jag denna brygd under påpekade från Nils Oscar-personalen att det var ett helt nytt recept för året, och sålunda kallade den för Julöl 2007. Stilen är belgisk (mörk) stark ale.

Jag har tidigare gnällt över priset för den här. Visserligen är den lyxig i ingredienserna och har en alkoholhalt på hela 8%. Men i alla fall, nästan femtio kronor är rätt saftigt.

Vad som slog mig redan när jag hällde upp var att vätskan kändes rätt lätt, att det fräste till om ölen och att det fingertjocka ljusbeige skummet försvann direkt till en nästan osynlig ring. Färgen är mycket mörkt vinröd med lite brunt; vätskan är helt klar.

Doften är intensiv; massor av hårt rostad malt, kaffe, rostade nötter. En aning jäst, antydan till bitterhet och en söt aning av frukt. Den påminner mer om en kraftig torr stout.

Smaken är även den kraftig. Mest av allt en rejäl dos rostad torr malt, den är torrare än vad jag trott. Kaffe, lite kakao, rökt ost, marsipan, lagrad cheddar och en aning av citrusmarmelad. Men vad är det jag hittar? Saltlakrits!

Eftersmaken är mildare och aningen sötare med lite alkohol, mild jäst, ost, rågbröd och en kryddig smak av Angosturabitter. I avslutningen hittar jag den där smaken av knöckebröd som så ofta hittas i öl från Nils Oscar.

Vätskan är inte så tjock som man hade väntat sig från en åttaprocentig öl med belgiska inslag, men jag kallar den mer "lättdrucken" än "vattnig". Den medelstarka kolsyran kom från mycket små bubblor. Slutsats: Farlig för styrkan!

Betyget blev imponerande A- excellent 4,25.

Potential för laging? Schkojjarru?

3 kommentarer:

 1. Det här var nog den största favoriten i familjen nu i julas. Prisvärd? Tja. God? Otroligt så!

  SvaraRadera
 2. "Alla" hyllat denna julöl och jag fattar inget, jag tycker den var näst intill odrickbar: en enda röra av kakaopulver, aska och sur torv.
  Eller kan det ha varit nå't fel på BÅDA flaskorna jag köpte??

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte den var riktigt trevlig. Helt klart ett lyft från förra årets omgång. Köpte t om 3st extra som jag tänkte lagra ett tag.

  SvaraRadera