2008-01-06

Fuller's Vintage Ale 2005

Det här är ju ett problem. Man köper öl för att lagra dem till nya höjder. Men förr eller senare måste man ju dricka dem. Men... Om de blir bättre nästa år då? Och så blir den liggandes.

Vintage Ale från Fuller's har bryggts en gång om året från 1997, med lite olika ingredienser. 2005 var det Optic-malt och Fuggles-humle som bryggts till en Old Ale på 8,5%.

Att det är en lyxutgåva märks verkligen: Papplåda med guldtryck, individnumrering (min flaska heter 01918), liten informationslapp om tidigare årgångar och ett papperssigill över kapsylen. Bra att de inte börjat med kork i alla fall!

Vätskan är helt klar, trots att den är efterjäst i flaskan. Det fingertjocka lätt beiga skummet sjunker långsamt ner till ett elegant lock. Färgen är medelmörk bärnsten.

Doften är som väntat söt med antydningar till träfat. Elegant och strikt: Jag noterar kraftiga toner av torkade aprikoser, gräddkola, stekt kött, farinsocker och en aning konserverade körsbär. Det finns en balanserande lätt bitter-syrlig ton som balanserar sötman.

Smaken är len och söt, nästan som att dricka kolsyrad stark fruktsaft om någon förstår. Smaken är stor, lyxig och elegant: Blandad torkad frukt, fatlagrade toner av lowland-whisky, dumlekola, portvin, hallonsaft, marsipan. Det finns en liten antydan till alkohol i eftersmaken, där sötman mildras lite och ger plats åt en behaglig bitterhet. Den är inte kraftig, men den gör att drickbarheten blir aningen högre - sötman hade annars fått den att luta åt det tunga. I övrigt finns det torkade frukter (aprikoser, äpplen, russin, katrinplommon) mandel och en liten lätt sälta. Bitterheten försvinner i slutet och kvar blir en smak som påminner om tysk fruktkaka.

Kolsyran är mild med små friska bubblor. Vätskan är mjuk, krämig och lite lite tjock.

Tänk vad man kan göra med korn, humle jäst och vatten! Något betyg får ni inte, men den gamla fick 4,5 och den här ligger inte långt efter. Nu ångrar jag lite att jag inte köpt någon flaska av de senaste årgångarna.

4 kommentarer:

 1. Visst är det ett problem!
  Drack en vintage ale från 1999 i somras och...himmelska höjder så gott...men då är ju frågan ,om man låter dom andra 99:orna lagras ytterligare, blir dom himmelska höjderna ännu högre eller börjar dom tyna bort...hmmm
  För säkerhetsskull har jag 4 04:or o 4 07:or också i källaren

  SvaraRadera
 2. Jag har en 07'a hemma. Har aldrig druckit någon lagringsbar öl.
  Frågan är hur länge jag ska spara den innan jag dricker den?

  Min kompis köpte en när den kom på bolaget för några månader sedan. Han drack den med en gång. Det är lite "waste" va?

  SvaraRadera
 3. Den är säkert jättegod idag. Men om man gillar den lite rundare smaken med den där speciella träaktiga sötman kan man låta den vara ett tag. Mer än så vet jag egentligen inte, lagring är långt från min specialitet.

  SvaraRadera
 4. Ölblogg! Riktigt Kul!

  Jag har köpt några -07or men inte druckigt dem än om jag ska vara ärlig. Har en -02a och en -05a liggandes också. Det kliar i fingrarna!

  I ärlighetens namn kan jag inget om öl direkt, älskar bara öl i många former, framförallt Am IPA och Ale. Var i Kalifornien hela maj och det gick nog inte en dag utan att en ny öl testades!

  SvaraRadera