2008-01-27

König Ludwig Weissbier Leicht

Jag gillar hefeweissen. Och när man kan köpa dem på Hemköp så klagar jag inte. Den här verkar inte vara specialgjord för sverige, så König Ludwig Weissbier Leicht från Kaltenberg / König Ludwig har den lite ovanliga alkoholhalten 2,9%. Den finns också i en alkoholfri variant, men den hoppade jag över.

Färgen är orange-gul, vätskan grumlig. Det stora skummet är gulaktigt: det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är söt-syrlig med inslag av skumbananer, deg och tropiska frukter. Aningen tunn, visserligen, men allt som ska finnas här är på plats.

Smaken är lite jordig, jag hittar lite bananskal, kiwifrukter och aprikossylt. Det finns en balanserande syrlighet med jäst och degsmaker. Eftersmaken innehåller vetemjöl, fruktgodis och en försiktig bitterhet.

Kolsyran är kraftig, som det ska vara. Vätskan är dock på gränsen till tunn.

Det är inte så att det kryllar av folk-veteöl, men den här var inte dum alls. Den funkar troligen utmärkt med de mest skillda sorters mat, till vrålhet ungersk ölkorv går den i alla fall utmärkt. Betyg B- 3,5-

5 kommentarer:

 1. Jag kan bara hålla med!

  Att hitta ett sådant bra öl i dagligvaruhandeln hör till ovanligheterna. Jag vill rentav gå så långt som att påstå att detta öl, tillsammans med Segerstad Pale Ale, är det bästa jag kunnat inhandla i en vanlig butik i Sverige. Brakspear Bitter ligger dock inte långt efter.

  Själv intog jag nämnd öl tillsammans med hummersoppa, vilket fungerade utmärkt.

  En "Linköpingsfråga" så... Jag köpte min flaska på Coop Forum (Tornby), men där hade de enbart 2,9%. Får jag fråga vilken Hemköpbutik det är som åsyftas, då de ju uppenbarligen hade två varianter?

  SvaraRadera
 2. Segerstad Pale Ale låter spännande. Var köper man den?

  Det var på Hemköp i Ryd. De har ett helt OK folkölssortiment.

  SvaraRadera
 3. Tyvärr kan Segerstad Pale Ale inte köpas i Linköping... än. Mina flaskor inhandlades på Cajsa Warg i Stockholm, men jag håller alla tummar jag har för att någon butiksägare ska få upp ögonen för Ölands Gårdsbryggeri och deras produkter. Helt omöjligt borde ju inte vara med tanke på att de ju redan levererar sina starkare varianter till Bishop's Arms. Den som lever får se.

  Men en liten utflykt till Ryd är definitivt inte ömöjlig! :-)

  SvaraRadera
 4. Om det är Ölands gårdsbryggeri kan jag säkert langa nån flaska från Johanne i Öhr. Men det är nog mer sannolikt att du har ärende till Stockholm innan vi kan fixa logistiken för flaskutbyte.

  SvaraRadera
 5. Jag köpte en flaska Segerstad PA innan jul. Den hade en fruktighet som var mer hjortron än de vanliga citrussmakerna. Riktigt bra var den.
  Jag köpte två flaskor till, som inte var riktigt lika vassa; hjortronsmaken var nertonad och ölen var lite vattnigare.

  Jag har förstått att Morgan experimenterar ganska mycket, så de kanske kommer från olika batchar.

  Värt att påpeka är att skummet är helt otroligt i denna öl; det verkligen exploderar i glaset när man häller upp!

  SvaraRadera