2008-01-09

Om beställningssortimentets hela kollin

Jag - och många andra ölentusisater med mig - har under åren sett Systembolagets beställningssortiment blivit mindre i antal öl, dels sett att allt fler öl fått tillägget Denna vara säljs endast i helt kolli om X st. Och det har gjort varan ointressant för mig och, gissar jag, fler med mig.

I samband med en mailväxling mellan en vän och en av Sveriges större ölimportörer började vi åter diskutera det här ämnet.

Bakgrunden att det cirka 2003, när "kollikravet" blev mer vanligt skyldes mellan parterna. Systembolaget tyckte "vi vill gärna sälja enstaka flaskor, men grossisterna vill bara sälja hela lådor". Grossister jag då pratade med tyckte "vi vill sälja enstaka flaskor, men Systembolaget tycker att det är för jobbigt att att hantera".

Så min vän skickade ett mail till en importör/grossist eftersom de i vår kommer med högintressanta nyheter. På helt kolli... Jag skickade det här till honom (inläggen är anonymiserade av mig):
Jag måste gå till botten om huruvida det är Systembolaget eller grossisterna som inte vill sälja enstaka flaskor. Kanske något du kan fråga dem om?
Så kom svaret från importören:
Det är en helt motiverad fråga från konsumentperspektiv. Nu skulle <öl> visserligen ligga 6 st per kartong och inte 12, men det blir ju en del i alla fall. Anledningen till att vi (och andra) säljer hela kolli i beställningssortimentet är att det i princip kostar lika mycket att köra ut en flaska som en kartong. Om kostnaden för utkörningen slås ut på 12 flaskor (eller hur många det nu är per kolli) blir priset lägre än om vi skulle räkna med samma kostnad per enskild flaska. Frågan är, skulle du och andra konsumeter vara beredda att betala 15-20 kr mer per flaska för möjligheten att plocka enstaka flaskor? Alternativet att göra mixlådor innebär att lagret måste packa upp och packa om kartongerna. Även detta skulle göra ölet dyrare, om än inte lika mycket. Vi uppskattar idéer och synpunkter, så du får gärna om du vill säga hur du ser på förhållandet mellan möjlighet att köpa enstaka flaskor/mixkartonger till ett högre pris per flaska jämfört med hur det funkar idag med hela kolli av samma öl fast till ett lägre pris..
Och det är ju bra att veta hur det funkar på "andra sidan". Jag funderade då på en mellanväg: Hel låda, flera olika öl. Så jag författade följande text (komplett med konstig grammatik, jag var trött):
Jag vet att jag, trots att öl är ett av mina stora intressen i livet, inte kommer att köpa en låda av oavsett vilket sort det är.

Dels av uppenbara ekonomiska skäl, det blir en stor summa pengar för ett kolli, för stor. Och då är jag en sådan att jag glatt ger 100:- för en intressant öl på krogen, och planerar semesterresorna för att kunna köpa rätt öl från bra butiker.

Men också av ska vi kalla det "riskskäl". Tänk om man inte gillar den här ölen? Öl som smakar mycket har ju nackdelen att den får anhängare men också belackare.

Jag har hittills inte tyckt att en enda öl från varit dålig - eller ens medelmåttig - men deras öl är speciella och det vore en ekonomisk vansinnighet att köpa en låga för många hundralappar som jag sedan blir sittandes med? Byta dem mot andras rariteter? Kanske, men det är långt ifrån en lätt eller billig affär med vissa juridiska tveksamheter. Samt att marknaden för "beer trading" är mycket liten i Sverige.

Endast två gånger i mitt liv har jag köpt ett helt kolli från Systembolaget: Den ena var första gången man kunde köpa Lambic via Systembolaget, det var små flaskor till ett relativt lågt pris och dess nyhetsbehag gjorde att jag bland mina vänner lyckades prångla ut ett antal flaskor. Den andra gången var talande nog när jag genom att resa till Stockholm kunde köpa en mixlåda från Sigtuna Bryggeri. Fyra halvlitrar vardera av tre sorter minskade "risken" och ökade intresset hos mig.

Jag förstår krånglet med enstaka flaskor i beställningssortimentet, även om jag i princip alltid köper av dem när de dyker upp, men en blandlåda tror jag skulle väcka en viss uppmärksamhet och ha större potential att sälja, i alla fall till mig.

"Mixed sixpacks" är ju inte heller någon direkt ny företeelse, tvärtom verkar det vara ett av de vanligaste sätten för amerikanska mikrobryggerier att få ut nya produkter på marknaden.

Kanske kan man få dessa blandade lådor att packas redan på bryggeriet? Kostnaden för dem borde bli lägre än för er som grossist?
Svaret på detta var ungefär att det var intressanta åsikter och att de skulle fundera över dem i framtiden.

De har ju ett egenintresse - importörerna tjänar inget på att man börjar handla från utlandet de heller. Den aktuella ölen kan köpas hos flera danska ölhandlare i ental.

8 kommentarer:

 1. Är också lite less på det där med kollin. Har länge varit sugen på att beställa lite sorter från Nögne Ö. De är ju rätt så dyra, och på Bishop kostar de ofta över hundringen om jag inte missminner mig.

  Glädjande annars: Dugges kommer i vår buteljera HighFive, Bullox, Avenyn ale, och Half Idjit! Grymma grejer!

  Tydligen har kilopriset på humle höjts från 120kr/kg till 280, och malten blir även den dyrare så vi har nog dyrare öl att vänta.

  Noterbart: Systembolaget har kommit med varunytt för feb nu, se deras hemsida.
  Ha det!

  SvaraRadera
 2. Jepp, instämmer med föregående talare. Man måste hitta vänner att dela beställningar med för att det ska vara görbart.

  På iglaset.se har vi skapat en funktion för att sambeställa varor men än så länge är vi lite för få medlemmar för att det ska vara helt effektivt.

  SvaraRadera
 3. Skrev en kommentar på morgonen, men trackback värkar inte funka.

  Mitt inlägg kan sammanfatta, att det går att beställa några flaskor fast det står endast helt kolli, det finns inget som hindrar att personalen lägger in en beställning på mindre än ett kolli, så det är bara att prova. Hittills har så har jag inte fått nej.

  Mitt inlägg

  SvaraRadera
 4. Ja, färdigförpackade lådor med ett urval från bryggeriet låter väl som en bra lösning? Om nu bryggeriet har en sådan variation, och gör ett vettigt urval, och...

  Skulle Systembolaget ha anledning att vara motsträviga mot att införa sådana produkter?

  SvaraRadera
 5. Var det inte så förr att när någon beställde enstaka flaskor,levererades ändå ett helt kolli till butiken i fråga.Övriga flaskor ställdes ut till försäljning?

  Så borde det funka iallafall tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Jonas: Jo, det brukar vara/brukade vara så.

  Men det var just så en av vägarna att "bakvägen" ta sig in i det eftertraktade ordinarie sortimentet gick till. Detta eftersom man på Systembolaget hade/har en regel om att om en vara i beställningssortimentet blir tillräckligt populär så kan den komma in i det ordinarie sortimentet.

  Så, om jag fattat det rätt, är det här en otillåten väg.

  Å andra sidan... Jag såg häromdagen ett par flaskor Yeti Imperial Stout på htllan i Systembolaget Tornby.

  SvaraRadera
 7. Magnus: Berätta det för din favoritimportör. I nyhetslistorna står det vem som inporterar just de bryggerier som är intressanta. Jag tror på konsumentmakt här - "craf beer" håller på att explodera i Sverige och de som tjänar pengar på det borde vara rätt lyhörda.

  SvaraRadera
 8. Beställ 1 kolli.
  Ta så många öl som du vill ha.
  Gör en reklamation på resten av ölen i kollit i nästa kassa.
  Säg att dom smakade konstigt/fel färg på flaskorna vad som helst och få pengarna tillbaka för resterande flaskor i backen.
  Dom får ej neka en reklamation enligt deras policy.
  Så gör man. 😆

  SvaraRadera