2016-05-02

West Coast Bryggeri Red

Bild: West Coast Bryggeri.
Egentligen hade jag tänkt recensera en folköl, men så hade jag inte kylt den. I stället blir det en något starkare sak: Red från det relativt nya och relativt stora Göteborgsbryggeriet West Coast Bryggeri. Det är en amerikansk red/amber ale på 5,1 %.

De med överdrivet gott minne vet att jag hade med den här på en av provningarna på Beer Expo i vintras, så helt ny är den inte för mig. Det är en öl som fokuserar på malten och låter humle (i huvudsak Willamette) och jäst vara mer i bakgrunden. Den utvecklades av bryggaren Dave Barratt för att uppfylla hans drömmar om en god och lättdrucken öl.

Färgen är djupt bärnsten-röd, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är beige och kompakt, och det sjunker mycket långsamt lämnandes en hel del tjocka rester på glaset.

Doften har toner av torkade röda bär och torkad frukt. Knäck och ren alkohol. Lite sandelträd, succat och en vag aning av kanel.

Smaken startar ganska så beskt för stilen med maltiga toner av fullkornstoast, digistivekex och röda bär. Medelstor kropp. Snabbt passerande citrustoner i eftersmaken, liksom värmande alkohol, knäck och en aning gräddkola. Mjuk beska och lite kryddor i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är något vassa och långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En uppfriskande och rätt så besk variant av red ale. Mycket trevlig, jag ser fram mot fler öl från West Coast Bryggeri.

Betyg: 3,92. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment (beställbar styckevis). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 11.11.2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar