2016-05-13

Ardwen Blanche

Bild: Concealed Wines.
Igår lagade frugan till ”biffsallad” efter ett minne från ett krogbesök. Det blev strimlad stekt biff, glasnudlar och en påse ICA Grillsallad samt lite sockerärtor och grön sparris.

Gott. Men det saknades något… Något slags dressing för att fullända upplevelsen… Med resterna från gårdagen och ett snabbt hittat recept blev det Nudelsallad med dressing.

Så det åts det i kväll. Fantastiskt gott!

Till det vore det ju kul med öl. Och eftersom jag ändå skulle förbi Systembolaget frågade jag en av säljarna vad som skulle passa till. Han kom snabbt in på veteöl, och trodde att de syrliga/kryddiga tonerna skulle kompletteras finfint av en lite mildare witbier. Så det blev en flaska Blanche från det Nordfranska bryggeriet Société Ardennaise De Brasserie. 4,5 % gjorde att jag inte tvekade att ta denna storflaska själv.

Färgen är gyllengul med en dragning åt aprikos, vätskan är dimmig. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt; det sjunker snabbt utan att lämna några rester på glaset.

Doften har medelsöta blommiga toner, deg, jäst och vetemjöl. Kryddiga toner av kryddnejlika, koriander och anis. Den känns något parfymerad.

Smaken startar med mjuk sötma. Parfymiga fruktiga och kryddiga toner. Franskbröd och mogna äpplen. Aningar av käck. Medel till stor kropp. Eftersmaken har växande lite degig sötma, lagrad ost och lätt blommig beska. Söta apelsiner, kryddnejlika och kryddpeppar i slutet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna lite vassa (men det är inget som stör). Vätskan är lätt men också rätt kladdig.

En trevlig witbier med återhållen kryddning jämfört med Hoegarden. Balansen från det översöta skapas till stor del av den friska kolsyran.

Betyg: 3,36. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2015. Pris: 54:90 för 700 ml. Bäst före: 26-05-2017.

2 kommentarer:

  1. Fler fina recept på temat: http://www.svt.se/recept/fyra-frascha-sallader
    Drack en Death From Above till biffsalladen.

    SvaraRadera