2016-05-24

Põhjala Rukkirääk

Andra ölen från Craft Beer-mixlådan jag valde ut på Silja Galaxy var en ale bryggd med råg: Rukkirääk från estniska Põhjala. Alkoholhalten är 5,9 % och namnet översätts till  kornknarr. Etiketten verkar dessutom baseras på den här bilden.

Färgen är mörkt brun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är luddigt kompakt och varmt beige. Det lämnar en del rester på glaset när det långsamt sjunker ihop.

Doften har tydliga toner av rågbröd och knäckebröd. En viss orenhet i sötman och vaga kryddor. Kolabönor, lite valnötter och en hel del knäck.

Smaken startar rätt sött med mörkt rågbröd och osöt karamell. Den blir allt torrare med viss alkohol, kolabönor och svårdefinierade husmanskost-kryddor. Medelstor kropp. Kryddor, välgräddat knäckebröd och lite salta nötter i eftersmaken. En rustik beska i bakgrunden. Knäck, salt och knäckebröd/Finn Crisp i slutet. Ja, ganska mycket Finn Crisp faktiskt.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är långlivade och friska i munnen. Vätskan är medelmjuk.

En öl bryggd med råg kan med rätt proportioner bli kryddig, komplex och lite rå. Blir det för mycket råg(malt) så slår det direkt över och blir rufft och strävt. Så icke här, Põhjala har fått fram ett mycket bra recept som genomförts väl.

Betyg: 3,98. Tillgänglighet: Köpt på Silja Galaxy. Pris: Mixpack med 6×330 ml för 125:00. Bäst före: 30 04 16 (batch 140).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar