2016-05-09

Ny krog: ÖlhusetSenare tillägg: Ölhuset stängdes under januari 2018 och ersattes i februari 2018 med pizzerian CampinoCity.

I lördags hade frugan ärenden i Norrköping, jag hängde med och väl där passade vi på att besöka stadens senaste ölinriktade krog (de kallar sig själva för ”gastropub” vilket numera gör mig mer skeptisk än förväntansfull): Ölhuset.

Inte bara krogen är ny, fram till för ett par år sedan låg här kanten av Norrköpings Idrottsparks B-plan, och innan fotbolls-EM 1992 en sällan använd entré till norra läktaren. Nu är det ett bostadsområde där inflyttning sker allt eftersom. Så det är på samma gång väldigt bekanta och nya kvarter för mig, i korsningen mellan Albrektsvägen och Södra Promenaden.

Området hösten 2008, Ölhuset ligger bakom barackerna på bilden.
Vi var hungriga, och frågade efter vad som fanns att erbjuda och blev pekade på en griffeltavla:


Frugan valde biff, jag strömming (en favoriträtt). Strömmingen var slut. Nå, Wallenbergare går ju bra det med. Lägre priser än vad som är vanligt på ölställen, förutom biffen kostade inget över hundralappen.

Läge att se vad personalen kunde, så jag bad dem välja passande öl till maten. De försökte fråga sig fram vad vi ville ha, men efter lite avvikande svar så rekommenderades varsin flaska av en öl i tjeckisk stil som jag inte hört talas om tidigare: Quänum Q Lager (82:00 för en halvlitersflaska).

Vi satte oss på uteserveringen. Uppskattningsvis dubbelt så stor som krogen, som faktiskt var överraskande liten. Några saker noterades: Dels att ”Brandstationsrondellen” är ett riktigt blåshål där den ligger högst upp Södra Promenaden. Dels att det är en fördel att vara bilintresserad eftersom såväl Södra Promenaden som Albrektsvägen hör till centrala Norrköpings mest trafikerade gator. Mycket kustom- och raggarbilar ute en försommar-lördagskväll…


Maten kom in. Eller ut, om man ska vara korrekt. Här fanns två små missar i servicen: Frugan fick sitt kött well done, som hon inte föredrar (ingen hade frågat om stekgrad). Och vi fick säga till om grillkniv till köttet, något som fixades direkt. Förutom det var det god mat i okej portioner utan några onödigheter.

Ölen fungerade bra till min mat men till biffen hade tålt något kraftigare, kanske en APA?

Till efterrätt delade vi på en Rådanäs India Pale Ale (64:00 för 33 cl) som verkligen är en trevlig bekantskap.


Vi satte oss inne och avnjöt ölen, det hade blivit väl kallt och blåsigt utanför. Träffade på en gammal bekant som redan varit på Ölhuset ett flertal gånger sedan öppningen på valborgsmässoafton. Han berättade att de fått slut på fatölen ett par gånger, senast inför IFK Norrköpings senaste hemmamatch.

Ölsortimentet då? Huvudleverantören är uppenbart Spendrups kompletterat med flaskor och burkar från Galatea. 7 fatöl, där alla verkade vara fasta, och uppskattningsvis knappt 100 flasköl. Inget som tickers kommer att vallfärda hit för, men ändå ett hyfsat brett sortiment. Lite konstigt att inget av stadens två bryggerier är representerade, men jag antar att det kommer med tiden.Inredningen? Luftig, och med så få inne som vi var då lite bullrig. I övrigt… kom jag mest att tänka på den här texten. Jag fick inget intryck av en… personlighet bakom det hela.Och är det verkligen så genomtänkt att ha öllagret på en ljus rätt varm plats?

Så, i korthet: Ölhuset har alla chanser att bli en trevlig och prisvärd kvarterskrog med ölinriktning, bara de med tiden slipar ytterligare lite på servicen och uppvisar lite rotation på ölsortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar