2016-05-08

Öppen ölprovning - Nya Stilar


Igår höll jag åter en öppen ölproving på De Klomp, jag hade hittat på temat Nya Stilar. Tanken var att försöka sammanfatta de senaste årens trender och försök till nyskapande i ölvärlden. Dryga tjugotalet besökare hade valt provningen framför det strålande försommarvädret, vilket bara det var inspirerande.

Under det att jag pratade om ölstilarnas (korta) historia, utveckling och olika sätt att se på dem och dess relevans så dracks följande sex öl:
  1. ”En lätt surmäskad wheat ale som bryggts med blåbär och björnbär och humlats med Mosaic och Amarillo” var presentationen för denna öl, och med det kunde vi bocka av flera trender. To Øl Berry White var ölen. Smakerna var kraftigare än doften och visst var den syrlig och bärig, men ändå lite… svår att riktigt komma in i. 
  2. I samma hörn av ölkartan, men utan frukt, var samarbetet mellan Beerbliotek och Stockholm Brewing Co, den surmäskade IPAn Golden Sour. Helt okej syra men jag tyckte att humlen var väl långt borta för att med gott samvete kalla den för en IPA…
  3.  En modern klassiker och ölen som på bred front lanserade begreppet ”Session IPA”: Founders All Day IPA. Och visst är den god även om jag tycker att det finns andra som är trevligare idag, som Oppigårds Everyday IPA.
  4.  Enda lagerölen för dagen skulle såklart vara en India Pale Lager, stilen fick representeras av Nakd #Selfie IPL, vars namn kanske är ironiskt, kanske inte. Beskaste ölen för dagen och inte helt balanserad. Nakd Brewing Co är ett samarbete mellan Brewski och Beer Me som ska ”skapa humledrivna öl av lättare karaktär”
  5. Lokalproducerat blev det med Nääs Black IPA. Denna den mest omstridda nyare stilen var relativt ”ljus” i smaken men hade också en behaglig rostad ton och komplex fruktig beska. Min favorit för dagen!
  6. Sist ut blev en AIPA med fruktjuice, ytterligare en ny och trendig stil. Magic Rock High Wire Grapefruit levererade vad dom förväntades med massor av grapefrukt och en rätt beskedlig beska. Läppsmackande utfördes.
Vinnare i handuppräckningen: Beerbliotek/Stockholm Brewing Co Golden Sour

Kommande provningar:
  • 14 maj 2016: Brittisk öl (klassisk och modern) med Samuel
  • 21 maj 2016: Saison med Björn. 
Den numera rikskända tågtidstavlan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar