2016-05-30

Duvel Tripel Hop-provning

Bild: Duvel Moortgat.
I lördags var jag på ölprovning på De Klomp. Som deltagare, för en gång skull.

Dels för att jag faktiskt hade en ledig lördagseftermiddag, dels för att temat var lite ovanligt och intressant: Det belgiska bryggeriet Duvel Moortgat har en marknadsföringskampanj där de bryggt de sex tidigare varianterna av Duvel Tripel Hop och säljer dessa flaskor i en låda på de belgiska och svenska marknaderna. Tanken är att man ska provsmaka dem och sedan rösta på sina favoriter, vinnaren kommer sedan att bli årets variant under 2017.

Duvel Tripel Hop ja. I grunden samma öl som den klassiska Duvel men med 1 extra procentenhet alkohol (alltså 9,5 %) och förutom Saaz och Styrian Golding har den torrhumlats med en tredje humlesort som varierat mellan åren.

Erik från VilleValla Pub höll i provningen där han berättade om bryggerikoncernen och ölens historia. Med mera.Vad han inte berättade förrän efter provningen var vilken humlesort det var i varje öl, eller vilken han tyckte bäst om.

Här är vad jag skrev ner om varje öl, och dess viktade skissbetyg. Alla öl serverades i cirka 6 cl smakprover.
  1. Guldfärgad, klar vätska (det fanns fällning på alla flaskors botten) . Luftigt vitt skum. Syrligt jästig doft, apelsinmarmelad och lime. Gräsig smak, lime och lite alkohol. Besk-syrlig citruseftersmak. Vass kolsyra, relativt lätt kropp.
    Humlesort: Amarillo. Betyg: 3,5
  2. Klar guldfärgad vätska, stort vitt skum. Märkligt svettig doft med blommor, sötma och örtkryddor. Citronig smak, ren och söt. Mindre jästig än #1. Citron och lime + citrusskal i den rena eftersmaken. Ganska lätt kolsyra.
    Humlesort: Citra. Betyg: 3,4
  3. Åter klar guldfärgad vätska. Kompakt vitt skum. Fruktestrig doft. Apelsingodis. Lätt och ren söt smak, väldigt lite jäst. Rätt tunna smaker rakt igenom. Citronsyrlig eftersmak med alkohol och tysk ädelhumle i det örtiga slutet. Medelstor kropp, större beska än den två tidigare.
    Humlesort: Sorachi Ace. Betyg: 3,6
  4. Samma utseenden som de andra, men något högre skum än #3. Krusbär och rabarber i doften, lindblommor. Ren torrare smak, krusbär och växande sötma. Apelsinskal och vetedeg i eftersmaken, viss pilsnerbeska. Långt beskt slut.
    Humlesort: Mosaic. Betyg: 3,9
  5. Jättestort skum, stenhårt och långlivat. Mjukt blommig doft, honung och lite belgisk jäst. Mycket blommig smak, honung och knäck. Växande lime och citrusskal i eftersmaken. Starkare kolsyra, vassa bubblor.
    Humlesort: Equinox. Betyg: 3,9
  6. Luftigt lågt skum. Gröna dofter av kvistar, fruktkola och gräddkola. Blommig smak, kladdig sötma, Limeskal och citronjuice. Lätt jästighet, viss alkohol. Mjuk besk alkohol i slutet. Vass kolsyra, större bubblor än i de andra.
    Humlesort: HBC 291. Betyg: 3,4
Så det blev relativt jämnt, vilket nog var väntat. Bland provningsdeltagarna var det också rätt spritt vilken som hade blivit favoritölen.

projektets site gav jag efter ytterligare analys av betygsdelarna de här placeringarna:
  1. #5
  2. #4
  3. #3
En trevlig och annorlunda provning, allt som allt. Lite krävande för smaklökarna.

Nästa vecka, 4 juni 2016, återkommer jag med min sista provning för terminen. Temat är då Sommaröl enligt Bark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar