2016-05-17

SorBeer - sorbet med öl

Det snurrar…
Jag fick ett mail från Carlsberg i våras. De hade tillsammans med glasstillverkaren StikkiNikki tagit fram ett recept på sorbet med öl.

Recept SorBeer

Ingredienser:
Gör så här
  • Värm sockret med hälften av ölet i en kastrull på låg värme tills sockret det löst upp sig.
  • Addera resten av ölet till smeten.
  • Låt svalna i kylskåp. Blanda sedan ned citronjuicen när smeten är helt kall.
  • Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar (tar ca 20 minuter).

= = =

Eftersom jag gjort en hel del glass i min glassmaskin under senaste året så kändes det här som en utmärkt idé. Jag hade dock en idé om att göra sorbeten med en öl som hade lite mer knäck och citrus-humle. Utan att det blir för mycket alkohol.

En stunds sökande i folkölshyllan hittade jag Brutal Brewing Sir Taste-A-Lot på 3,5 % som nog skulle uppfylla mina önskemål.

Förutom det följde jag receptet. Lite knepigt var det, jag är inte van vid att smeten skummar och är kolsyrad. Dessutom var jag tvungen att göra om den första batchen eftersom den inte riktigt fryste ihop – sorbeten delade på sig i frysen. Så med 45 i stället för 20 minuter i glassmaskinen så funkade det bra.

Så blir det en hel del sorbet, drygt 2 liter. Nästa gång blir det halverat recept. 

Hur smakar det då? Sött-syrligt, som en citronsorbet. Men med ett tillägg som avlägset påminner om öl. Lite som de ölkarameller jag skrev om här. Men det finns också en frisk passerande smak av sötad grapefruktjuce och mjuk toffee (inte alltför gräddig).

Den första skeden hade ett visst motstånd i munnen, smakerna gick inte riktigt ihop i huvudet. Men det fick lika snart över och i stället upplevde jag sorbeten som väldigt frisk och annorlunda smak.

Jag kan tänka mig att det här skulle bli en fantastisk mellanrätt efter något riktigt fett tungt och gräddigt.Nästa steg blir nog att försöka återskapa de två kylda desserter som Carlsberg bjöd på i en liten monter på Stockholm Beer någon gång omkring 2007: Dels en sorbet med Hoegaarden, dels en gräddglass med Carnegie Porter och chokladkross.

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig provat ölglass, men jag har flera gånger gjort humlegranité med Trashy Blond, en skvätt humlelikör (som jag köpte i Frankrike för några år sedan) och lite socker, som får frysa ihop under intermittent omrörning.

    Det är en total högoddsare: halva sällskapet slickar skålen, andra halvan slutar äta efter två skedar.

    SvaraRadera