2015-05-30

Timothy Taylor's Boltmaker

Som det påpekades i kommentarerna till junis anti-nyheter så blir det färre och färre engelska bitters i det fasta sortimentet. Så jag tittar då och då vad som går att beställa. Och hittade en best bitter på 4 % från engelska Timothy Taylor's: Boltmaker.

Det måste jag ju prova, speciellt som kollikravet ligger på måttliga 8 halvlitrar. Och så är jag ju väldigt förtjust i den något beskare Landlord.

Färgen är koppar (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester efter sig.

Doften är kraftig med en hel del engelsk humle: Beska örter, enekvistar, torkade blommor, pomerans. Mjukt maltigt söta toner av knäck, råsocker och kola. Torkade aprikoser/persikor.

Smaken är mjuk med tydlig elegant beska. Passerande blommiga toner, lite torkad frukt, apelsinskal, knäck, karamelliserat socker och smörkola. Medelstor kropp. Eftersmaken är något torrare med ”bruna” toner av sirapslimpa, farinsocker och en aning tobak. Avslutningen är söt med tydliga smaker av råsocker och en liten aning salt.

Kolsyran är rätt stark för en engelsk bitter, massor av medelstora kortlivade bubblor. vätskan är medelmjuk och aningen torr.

Massor av dofter och smaker för en öl på bara 4 %, här har världen utanför Storbritannien fortfarande en del att lära. Bra att New Brews Sweden tagit in Tim Taylor igen! Dock tycker jag att just den var något för besk, vilket drar ner betyget en aning.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 8 flaskor. Pris: 32:80 för 500 ml. Bäst före: Slutet av DEC 15.

3 kommentarer:

 1. Uppskattad bedömning av denna bitter som jag dricker med behag. Är det fortfarande möjligt att köpa via News Brews Sweden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har inte kunnat köpa Timothy Taylor-öl på Systembolaget på ett drygt år. Tyvärr.

   Radera
  2. Men det kan man nu igen🙏🙏🙏

   Radera