2015-05-08

Kernel Imperial Brown Stout London 1856

Öl bryggd efter gamla recept tycker jag alltid är intressant… Eftersom Storbritannien var först ut att industrialisera ölbryggningen och noga att dokumentera vad de pysslade med blir det ofta recept därifrån som dammas av. Som den här, Imperial Brown Stout London 1856 från pålitliga engelska The Kernel Brewery. 10 % stark.

Det hade varit roligt att få veta lite mer, som varifrån receptet kommer, vad ölen hette då och så vidare. Men jag hittar inte någon information om denna öl utöver det där.

Färgen är svart (100 EBC), det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt. Det sjunker långsamt undan och lämnar en del rester efter sig.

Doften mjuk, närmast len, med brandy-lik alkohol, rostade nötter och choklad/kakao. Aningar av gräddkola och kondenserad mjölk. Den är rätt mild, mildare än vad jag väntat mig.

Smaken startar väldigt sött (mjukt sötma, dock), men det kommer snart en balanserande kraftig ren beska. Rostade/brända maltiga toner och en lätt syrlighet. Toner av melass, torkade blommor, apelsinskal och kokos-godis. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande ren beska, gröna tomater och omogna bananer. Aningar av träkol och chokladig brunmalt. Slutet är ganska kort, torrt med ren beska och bränd malt.

Kolsyran är mjuk med massor av skummande bubblor, vätskan är tjock och gräddig.

En trevlig och smaklig öl, som hade varit närmast odrickbart söt om det inte vore för den kraftfulla beskan som tillsammans skapar en bra balans. Jag tror den kommer att utvecklas mycket bra med några års lagring, nu är den lite för kantig.

Betyg:  3,73. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 februari 2015 (lagerstatus). Pris: 51:80 för 330 ml. Bäst före: 29 OCT 2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar