2015-05-13

Green Flash West Coast IPA

Den här har jag nästan recenserat förut. Men ändå inte… Det amerikanska bryggeriet Green Flash Brewing Co. har nämligen bryggt två olika öl med samma namn.

Dels har vi den gamla West Coast IPA, som var en AIPA på 7 % som jag recenserade sommaren 2009, då den fick prydliga 4,2 i betyg (länk).

Men så 2014 ändrades receptet och West Coast IPA är nu en dubbel-IPA på 8,1 %. Dessutom har man börjat brygga den på licens i Belgien för att få den så färsk som möjligt hos oss, på Brasserie St-Feuillien.

Färgen är guld-bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det enorma kompakta skummet är beige, det sjunker långsamt ned till ett tunt lock och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är söt, tung och humlig. Salta tydliga toner av gummi, citrusskal, kåda och citrongräs. Inte alls så kraftig som jag väntat mig.


Smaken är söt, tjock, tung och inledningsvis besk. Citronsyra, limejuice, beska örter och knäckig sötma. Aningar av honung och fruktkarameller. Stor kropp. Eftersmaken innehåller en växande lugn beska, citron-godis, apelsin-mandarin-juice och aningar av grillat kött. Avslutningen är ren med söta citrustoner och en mjuk kryddighet.

Kolsyran är kraftig, de få stora bubblorna är kortlivade i munnen. Vätskan är tjock och kladdig.

Söt och maltig, det här känns mycket mer som en östkust-IPA. Lite väl mycket sötma för mig, humlen klarar inte att så emot.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 34:90 för 330 ml. Bäst före: 23/01/2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar