2015-05-31

S:t Eriks #50

Bild: Galatea.
Den här recensionen skrev jag egentligen i torsdags, men jag verkar ha missat att skicka in den. Nå…

S:t Eriks Bryggeri, ursprungligen ett fantombryggeri där Galatea lät Jessica Heidrich åka runt bland andra bryggerier, är numera ett fysiskt bryggeri som delar lokaler med Sigtuna Brygghus i Arlandastad.

Nu firar de sin 50:e öl med en engelsk barley wine på 9,6 % som humlats med Golding och en minimal tillsats av svartmalt gett ölen en mörkare färg än vanligt utan att för den skull dra iväg den till en imperial stout. S:t Eriks #50.

50 öl? Kan det verkligen stämma? Ja tydligen, tiden går fort.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (80 EBC). Det låga summet är varmvitt, det sjunker ner fort utan att lämna några rester efter sig.

Doften är kraftfull med tydliga juliga kryddor, värmande alkohol, knäck, brunmalt och rostade nötter. Aningar av choklad och röda bär.

Smaken är mjuk och söt. Massor av knäck, kryddor (kanel, nejlikor, pomerans, muskotnöt) och mörk sirap/melass. Besk humle balanserar det hela. Stor kropp. Eftersmaken har en starkare beska, röda bär och kladdigt söt malt. Gräddkola och aningar av russin. Det korta slutet är sött med ljus sirap i smaken.

Kolsyran är medelstor, de stora långlivade bubblorna är något vassa. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En kraftig barley wine, som jag tror kommer att vinna mycket på ett par års lagring.

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 24 april 2015 (lagerstatus). Pris: 32:90 för 330 ml. Bäst före: 12-03-2017.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar