2015-05-03

Mohawk Imperial Brown Stout

Igår var jag huvuddomare för en av klasserna i hembryggar-SM 2015, vi domare i Linköping hade i år fått klass 7 Mild porter/stout.

Jag hoppas att det gick bra, men eftersom jag skriver det här på torsdagen så vet jag inte detta säkert. Men eftersom vi domare brukar försöka hålla låg profil innan resultaten är inrapporterade så publicerar jag det här först efteråt.Kanske lite fånigt men nu blev det så.

I tisdags samlades vi domare hemma hos mig för att snacka ihop oss och gemensamt bedöma några kommersiella öl i aktuella understilar, så vi skulle vara hyfsat synkade inför den riktiga bedömningen. Kul, trevligt och nyttigt.

En öl som inte riktigt passade in i vår klass men ändå dracks var Imperial Brown Stout från Mohawk Brewing Company, en öl med rötterna i 1800-talet, mer specifikt baserat på ett recept från 1937. Den hade kanske gått att få in i underklassen 7C Brown Porter, om den inte hade varit så stark: Den ligger på 10,1 % men 7C ska hålla sig mellan 3,8 % och 5 %.

Färgen är mörkt brun, det låga skummet är brunt.

Doften har tydliga mjuka toner av choklad. Lätt ren alkohol och den del torkade röda bär.

Den mjuka smaken har toner av röda bär, fruktgodis och en lätt sötma. Ingen noterbar alkohol. Stor kropp. Den torra rostade eftersmaken innehåller mjölkchoklad. Avslutningen är torr med lite knäck och värmande alkohol.

Kolsyran är kraftig, de långlivade bubblorna är medelstora. Vätskan är tjock och känns lite fet i munnen.

En stor öl, men också mjuk och fruktig. Oväntat lättdrucken för sin styrka. Mycket elegant.

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 mars 2015 (lagerstatus). Bäst före: ?. Pris: 39:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar