2015-05-04

Hembryggar-SM 2015 - en domares rapport

Hm hm hmmhm. Hm?
Nu blir det ett sånt där konstigt ”jag säger A men inte B”-inlägg. Men så får det bli eftersom den större process (Svenska mästerskapen i hembryggd öl) som det texten beskriver en del av inte är färdig så får det bli så.

SHBFs domargrupp i Linköping hade i år fått sig tilldelad klass 7 Mild porter/stout. Inget jag kunde klaga på, det finns mycket gott i de stilarna, det var rätt lagom många öl (drygt 40) och det är inte allt för tung öl.

Jag hade utsetts till huvuddomare i år, vilket är ren rent administrativ roll. Förutom att dricka, tycka och jämföra så höll jag i sammanräknande och jämkande av betygen. Samt inrapporterande av resultaten.

Vi är numera en rätt sammansvetsad grupp, och i år var vi fem som satt och dömde. Det gick faktiskt helt problemfritt och allt flöt på, så vi startade 9:30 och var helt färdiga med finalomgången strax innan 17:00. Med uppehåll för den traditionella pizza-lunchen på Adriatic i Åbylund.

Mjaaa...

Ost!
Vad ska man säga om ölen då? Att den var bra, och att det var extremt jämnt i toppen. Av drygt 40 öl var det 3-4 som var så problematiska att jag skulle skickat ut dem om jag fått ett glas på krogen. Alltså mycket bättre utslag än hos det generella nya svenska mikrobryggeriet på Systembolaget. 1-2 var uppenbart felaktigt klassade av bryggarna, vilket också är ett stort steg framåt jämfört med för några år sedan.

Jag vill åter tacka mina vänner och kollegor för mycket bra jobb i lördags! Det ska bil intressant att se hur "vår" vinnare klarar sig i finalen om en vecka.

3 kommentarer:

 1. Hur särskiljer nu på ölen ni provsmakar så det inte finns risk att ni vet vem som bryggt den? Ger ölen endast ett nummer som sedan kopplas ihop med bryggaren? Förresten, jag har ingen möjlighet att posta via smartapparater (iphone eller ipad), när jag postar så laddas sidan om och texten är borta. Not so smart devices... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ölen är i identiska flaskor med enfärgade kapsyler och identifieras bara av ett nummer (i formen 7A:3) som står på flaskan. Övrig information hanteras av domarkommittén och är inte synlig för oss.

   Jag får kolla hur det funkar att kommentera på mobila enheter. Det är troligen något Google-relaterat.

   Radera