2015-05-04

Stiegl Weisse Naturtrüb

När jag hällde upp denna flaska Stiegl Weisse Naturtrüb från österrikiska Stieglbrauerei zu Salzburg (5,1 %) så insåg jag att det var ett bra tag sedan jag drack hefeweizen. Hm, det går väl i vågor, som allt annat.

Färgen är beige-orange-bärnsten, vätskan är grumlig. Det tjocka varmvita skummet fyller först hela glaset, det stabiliserar sig under upphällningen till en tre fingrar tjock skumkrona. Tjocka rester blir kvar på glaset.

Doften är frisk med tydliga toner av vetedeg, kryddiga fenoler, kladdig karamellsötma och aningar av ekfat och banangodis

Smaken är mjuk och utan vassa kanter, knäckigt söt med fruktgodis, mogna bananer och bananskal. Ren mycket mild beska och lite vetesyrlighet. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mild och sammanhållen med knäck, fruktskum, söt vetedeg och en aning metall. Avslutningen är kladdig.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna friska och långlivade. Vätskan är mjuk och ganska tjock.

En mycket mjuk veteöl, som inte riktigt har lika mycket skumbananer/fenoler som de bayerska varianterna. Tyvärr blir den efter en stund lite för söt.

Kommer att passa fint till kryddig husmanskost.

Betyg: 3,84. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan mars 2015. Pris: 22:40 för 500 ml. Bäst före: 04.11.15.

1 kommentar:

  1. Dricker man bara en öl om dagen då tar det ju ett tag innan man återkommer till vissa stilar.

    SvaraRadera