2015-05-12

Evil Twin Matölen

Bild: Galatea.
Matölen är en amerikansk torr porter på 6,5 % bryggd med blåbär. Den har tagits fram av dansk-amerikanska fantombryggeriet Evil Twin och kocken Mathias Dahlgren för att sedan bryggas hos Sigtuna Brygghus.

Färgen är svart (120 EBC), det två fingrar höga skummet är kompakt och brunt. Det sjunker långsamt ned och lämnar en del rester på glaset.

Doften är något syrlig med toner av kaffe, knäck, äppelpaj, kanel och torkade blåbär.

Smaken startar torrt och lättare än vad jag väntat mig. Passerande rena toner av blåbär och svartmalt-syrlighet. Lätta ”svarta” toner av kaffe och mörk choklad. Medelstor kropp. Eftersmaken är något mindre syrlig med toner av mogna äpplen, torkade blåbär, aningar av kanel och kaffe. Avslutningen är något (jul)kryddig och torr med en lång ren ton av blåbärssylt.

Kombinationen porter/stout och blåbär var inte helt väntad men fungerade riktigt bra. Jag är inte 100 % säker på vilken typ av mat som den här skulle fungera perfekt med, man jag kan kanske tänka mig både översöta desserter och långkokta kötträtter…

Betyg: 3,94. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 10 april 2015 (lagerstatus). Pris: 46:90 för 330 ml. Bäst före: 19-02-2017. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar