2015-05-10

Öppen ölprovnig - malt humle jäst


Så hade det åter gått en månad och det var dags för mitt inhopp på De Klomp. Temat för gårdagens provning var Malt humle jäst där tanken var att fokusera mer på råvarorna.

Något färre än vanligt dök upp, någonstans kring 25 personer. Ytterst väntat då det samtidigt var hembryggar-SM i Solna, och det är en del hembryggare som brukar vara med på provningarna.

Det var svårare än jag trodde att hitta fram lämpliga öl, trots att vi har ett par hundra att välja mellan i hyllorna och listorna. Humligt? Inga problem, det är mer regel än undantag med humlefokuserad öl idag. Jästigt? Bara att titta i de belgiska hyllorna. Maltigt? Inte alls lika lätt att hitta självklara kandidater.
  1. Harviestoun Old Engine Oil är en klassiker i provningssammanhang, mina listor tyder på att det här var fjärde gången den dyker upp på mina provningar. Med all rätt, det är en såväl god som intressant öl. Här var den med som maltig – det intressanta här är att den innehåller pale ale-malt, rostat korn och havremalt. Alltså ingen traditionell färg- eller svartmalt. Tyngre och kraftigare än 6 %, vilket precis är bryggarens avsikt. Tyvärr (här) var den humligare än jag mindes.
  2. Humlekaraktär var inga problem i Weihenstephaner Korbinian, som var exakt så maltigt söt och knäckig som jag önskade. Anekdoter om helgon, påve och bärar-björnar drogs. Men här är det en 100 % maltig öl. 
  3. Den jästiga avdelningen startades med Maredsous 8, en klassisk pinfärsk dubbel. I just det här fallet hade nog en något mognare öl varit bättre eftersom den nu hade tydligt blommig-beska toner av Saaz-humlen. Nå, såväl fruktiga och kryddiga toner från jästen hittades.
  4. Förhoppningarna på en ännu tuffare jästinducerad smak fanns inför North Coast Le Merle och visst fanns det här. Och nog är det så, även om det noterades amerikansk citrushumle.
  5. Inför det humliga gick vi ner i kraft och styrka till APAn Pang Pang Puttin' In Hours. Vi var inte riktigt överens med bryggaren om doftbeskrivningen, men visst finns det en hel del exotisk frukt och citrusskal i den här…
  6. Sist ut och humligast idag: Ballast Point Sculpin IPA. Jo, det märks vilken som kom från USA och vilken som kom från Sverige: Här var det en finstämd elegans som gällde i den massiva fruktsallad i amerikansk humle som den här bjöd på. 
Handuppräckningen var spridd, men vanns till slut av Sculpin.

Nästa lördag kör Bobo provningen Trådlöst #35.

Observera: De Klomp håller stängt på grund av ombyggnad inför kommande utbyggnad mellan 10 och 14 maj 2015! Från fredag 15 maj är det åter öppet som vanligt.

Just nu på De Klomp. Foto: De Klomp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar