2015-05-26

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2015

Så var det dags för den sjunde samarbets-säsongs-APAn från Mikkeller och Brill & Co: K:rlek Vår/Sommar 2015. Den är bryggd hos De Proef.

4,5 % alkohol. Pilsnermalt, Caramunich 1, Munich 1, pale alemalt och havreflingor. Humlen är Magnusm, Centennial, Bramling X, Tettanger och Citra.

Färgen är guld-orange (8 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är smutsvitt och kompakt, och det lämnar tjocka rester på glaset när det sakta sjunker ner.

Doften är något söt med lite knäck och laktos. Besk-syrliga humletoner av citron och lime och färska örter. Feta dofter av gummi och smör i bakgrunden.

Smaken startar mycket beskt. Sedan dyker syrliga toner av apelsinskal, lime juice och sträva bananskal upp. Aningar av gummi och surt godis. Medelstor kropp. Eftersmaken har spannmålstoner av … havregrynsgröt och havregryn. Lite limejuice, aningar av smör och laktos. Avslutningen är kort och sträv med lime och omogna bananer.

Kolsyran är medelkraftig, de medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är torr och något sträv.

När många andra bryggerier går mer åt att låta de humliga ölen bli mer aromatiska än beska har Mikkel gått åt andra hållet. Det här är klart den beskaste av K:rleksölen, och det slår över till att bli strävt och syrligt. Dessutom har den där tonen av mjölksötma som funnits tidigare även den över styr. Sämst hittills i serien, det här är inget jag kommer att köpa mer av.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 8 maj 2015 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före:  25/09/16.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar