2014-02-22

Omnipollo Astral batch #1 Merkur

Bild: Omnipollo
Så kom den då äntligen igår till De Klomp: Ölen alla i ölnördträsket snackat om senaste veckorna. Jag har gubevars dragit mitt strå till hypen, inte minst här.

Första batchen av ölprojektet Astral från Omnipollo är en amerikansk IPA på 6,7 %, enbart humlad med den tyska sorten Merkur. 25 fat har distribuerats till de ställen som Omnipollo valt ut, och kontrakt har skrivits att den ska kopplas på och säljas så snabbt som möjligt. Med tanke på att den här sattes på faten för drygt två veckor sedan så… Ja, den är färsk.

Jag ger er: En recension av Astral batch #1 Merkur!

Den klara vätskan är gul-guldfärgad (8 EBC), det stora vita skummet faller mycket långsamt och lämnar tjocka skumrester på glaset.

Doften är jordig-blommig med besk humle. Honung och citronsaft-sötma. Mycket frisk.

Frisk och ganska söt är även smaken. Tyska blommiga humletoner och lite citron- och apelsinskal-aromer. Lätt jordiga toner växer allteftersom. Medelbesk och medelstor kropp. Mandariner och citroner i eftersmaken som innehåller tydliga toner av citronlemonad, men också en hel del blommor och succat. Det finns en liten antydan till skalkärvhet i slutet liksom en mjuk ton av honung.

Kolsyran är relativt lätt i munnen utan att bli avslagen. Långlivade friska medelstora bubblor. Vätskan är lite lätt men samtidigt något kladdig.

En spännande öl. Och god, frisk och charmigt citronig. Omnipollo visar på samma gång ett stort mod med den här, det hade varit så lätt att göra ännu en hårt bitterhumlad öl full med amerikansk C-humle och sedan vänta på applåderna. I stället väljer man den inte helt vanliga och (enligt andra byggare) ganska bångstyriga tyska högalfasorten Merkur. Ett högt spel, men jag tycker att den har gått in.

Betyg: 4,16. Tillgänglighet: Get fresh or die trying. Fat på krogen. Pris: 89:00 för 300 ml.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar