2014-02-10

Fuller's Imperial Stout Limited Edition

Sent i höstas kom Fullers Imperial Stout (Limited Edition) på Systembolaget. Det är en russian imperial stout på 10,7 % som enligt baksidans etikett är inspirerad av historiska recept. Tyvärr dyker de inte djupare ner i detta, i alla fall jag hade uppskattat att få veta lite mer om vilken tid den inspirerats av. Med tanke på styrkan kan det knappast ha varit efter 1915.

Färgen är helt svart (110 EBC), vätskan tror jag är klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och brunaktigt, det sjunker långsamt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är mjuk med en del alkohol, rostad/bränd malt och en ton av havregrynsgröt och färskt rågbröd. Röda bär och frukter, melass/mörk sirap och en mild beska. Den är genomgående rätt mild.

Smaken är däremot betydligt kraftfullare: Stor men ändå mjuk alkohol, saltlakrits, melass, röda bär, bränd malt och kinesisk soyasås. Smakerna är väl sammanhållna; stor kropp. Eftersmaken har het, nästan brännande alkohol, mer saltlakrits, gummi och lite bröd med viss sötma – mest pumpernickel och annat svart tyskt bröd. Avslutningen är mer avrundad med brända toner, smörkola och syrligt fruktgodis.

Kolsyran är medelstark, de många små kortlivade bubblorna är något vassa i munnen. Vätskan är tjock, gräddig och lite kladdig.

Inte alls illa, det händer en hel del här. Men den är för ung och het ännu, tur att jag har två flaskor till i skafferiet. Jag blev sedan plötsligt sugen på lite belgisk-inspirerat tilltugg, och lite mild ost, dijon-senap och sellerisalt tog bort de värsta kanterna från denna öl. 

Betyg: 3,56. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2013 (lagerstatus). Pris: 59:00 för 500 ml. Bäst före: End of 2023.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar