2014-02-18

Adnams Southwold Bitter

Nu är jag lite förvirrad.  

Southwold Bitter, är det samma öl som The Bitter? Den som jag recenserade 2008 (länk) och gav 4,13 i betyg? De verkar snarlika i alla fall. Bryggeriet är engelska Adnams i varje fall, och båda har alkoholhalten 4,1 %.

Adnams ja. Jag minns att det fanns rätt mycket från dem på krogen, speciellt Bishops Arms, när jag gick mer på den kedjans krogar för sådär 10-15 år sedan. Och det var väl på den tiden inget direkt favoritbryggeri, jag minns att jag hade särskilt svårt med deras special bitter Broadside. Å andra sidan gillade jag… Hade de inte någon strong ale som var blandad med en lagrad old ale? Eller något sådant?

Men det var då det.

Southwold Bitter är det som jag dricker nu, i vilket fall.

Färgen är koppar-bärnsten, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är frisk med såväl beska som sötma. Mjuka toner av aprikoser, gräsiga-blommiga humletoner och den tydlig beska med lite mineraler. Knäck och smörkola i bakgrunden.

Smaken är besk med bra balans från de medelsöta aprikos- och knäcktonerna. Aningar av jäst, salt och rågbröd. Mogna frukter och torkade blommor i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är ännu fruktigare med lite mörkt bröd och blommig humle. Slutet är friskt med en mineralrik beska.

Kolsyran är medelkraftig, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan har viss mjukhet.

Massor av smaker och fin balans på bara 4,1 %. Sånt här kan de, britterna.

Betyg: 3,71. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 18:30 för 500 ml. Bäst före: 31 AUG 14.

5 kommentarer:

 1. Hade för mig att procenten på gamla burken var 4,5?
  Tyckte föregångaren hade en bittrare och bättre smak och den var helt klart en av mina favorit öl, varför de ändrade har jag tyvärr ingen aning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tänker inte på Suffolk Special Bitter? Den stämmer in på beskrivningen och burken var ganska lik den här.

   Radera
  2. Om du kollar på länktipset så får du se en bild på burken och vad jag kan minnas själv stod det inget om "SSB Bitter" på den.
   Kan det ha vart någon export specialare till Sverige månntro?
   Känns som det är dags och slänga iväg ett mail till Adnams och fråga.

   Radera
 2. Fick ett svar ganska snabbt:

  HI Robin

  Correct, the Southwold Bitter used to be 4.5%, now this is 4.1%.

  We changed this due to public demand.

  Many thanks

  Simon

  SvaraRadera
 3. Ja det stämmer och samtidigt blev smaken blaskigare från att ha varit väldigt trevlig och prisvärd vardagsfavorit... nu är den tyvärr bara OK.

  SvaraRadera