2014-02-01

Fuller's Brewer's Reserve No. 3

Vissa öl överraskar mig. Som den här, Fuller's Brewer's Reserve No. 3 från engelska Fullers. Det är en engelsk strong ale som lagrats på fat från Auchentoschan under 800 dagar. 9 % är alkoholhalten och den kom för exakt ett två år sedan på Systembolaget.

Det som överraskade var det som hände när jag öppnade flaskan: Det sprutade ut öl ur den, något jag inte väntat mig för en engelsk strong ale (men väl för belgiska grejer). Men nu har jag bytt kläder och torkat upp i köket.

Det fräste också en hel del om ölet när jag hällde upp det. Det vita fasta skummet stabiliserade sig på tre fingrars höjd innan det sjönk ner utan att lämna några spår på glaset. Vätskan är klar och bärnstensfärgad (30 EBC).

Doften är mogen, fatlagrad och träig. Söta toner av vit Madeira, torr äppelcider och vissa rena vassa bittra smaker. Alkohol finns det också. Den är ganska mjuk och avrundad.

 Smaken är på något märkligt sätt både vass och rund. Kraftiga toner av vitt starkvin, låglandswhisky och en del märkbar ren alkohol. Samt närmast övertydliga fatlagrade smaker och den del trä. Något förvånande hittar jag också tydliga smaker av mjölk och laktos. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjukare och mer balanserad: Rena besk humle, lite lagrade söta smaker och whisky (orökt) i bakgrunden. Gröna frukter och växter i slutet.

Kolsyran är mycket kraftig (det påminner stundtals mer om Club Soda än ale), de vassa bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Okej, den här gick väl att dricka och den innehöll en hel del oväntade smaker som ändå fungerar tillsammans. Jag gillade dock inte sprutandet.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2013 2012 (slutsåld). Pris: 59:00 för 500 ml. Bäst före: Slutet av 2014.

2 kommentarer:

  1. Precis vad som hände mig. Jag köpte 8 flaskor eftersom jag verkligen gillade Reserve #2. Samtliga 8 flaskor var infekterade. Mycket stor flaskvariation vad det gäller smak: papp, funk, ost vinäger ... hela spektrat. Gemensamt var den mycket tunna kroppen och de vilt sprutande flaskorna. Fuller's tappade bollen med #3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som om de gav sig in på ett område de inte hade någon erfarenhet av och gjorde det i (för) stor skala. Jag har inte köpt någon Brewer's Reserve sedan den där.

      Radera