2014-02-12

De Molen Bommen & Granaten

Lite tidigare i kväll frågade jag lite kryptiskt på Facebooksidan:
Ska jag dricka + recensera ”mörkt och starkt” eller ”ljust och starkt” ikväll?
Majoriteten föredrog det ljusa alternativet.

Vilket alltså var Bommen & Granaten från nederländska bryggeriet De Molen, ett engelskt barley wine på 15,2 %, 45 EBC och 57 IBU, den är brygd för ungefär två år sedan.

Färgen är bärnsten (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker mycket långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt och något syrlig. Viss beska, russin, mogna äpplen, gröna växter och mjuk alkohol. Den är kraftig, men jag hade faktiskt förväntat mig mer sötma och kanske lite knäck.

Smaken är mycket, mycket söt men inte vass. Kraftiga toner av koncentrerad äppeljuice, mineraler, mogna röda frukter och lite kex. Medel till stor kropp. Eftersmaken är också söt med russin och torkade frukter, mineraler och kalk. Den långa avslutningen är söt med växande knäckighet.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är tjock och kladdig, men ändå lite torr.

Jag gillar att den kraftiga alkoholen nästan inte alls märks i smaken, det imponerar lite. Däremot gillar jag inte de nästan sträva mineraltonerna som finns i såväl doft som smak, den hindrar den där stora mjuka omfamnande smaken som jag så gärna vill ha från ett barley wine.

Min teori att De Molen är lite bättre på mörka öl än ljusa har inte omkullkastats.

Betyg: 3,71. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter oktober 2013 (slutsåld). Pris: 57:00 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 25 år efter bryggdatum 07/02/2012.

1 kommentar:

  1. Denna gillade jag mkt. Söt, visst men inte sockerlag som en del menar.

    SvaraRadera