2014-02-06

Siren / Omnipollo / Rick Gordon Lindqvist Näcken

Bild: Brill & Co.
Tävlingen ”Brygg ditt öl hos Siren i England tillsammans med Omnipollo” för hembryggare vanns av göteborgaren Rick Gordon Lindqvist. För mig som känt Rick sedan några år tillbaka var stilen ingen överraskning: Hopfenweizen, i grunden en tysk hefeweizen som humlats rejält med nya världens humle. Alkoholhalten är 6,4 %n namnet Näcken.

Färgen är orange-bärnsten (30 EBC) och något mörkare än de tyska originalen. Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker ner sakta och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är intensiv med massor av friska citrus-humle-toner. Apelsiner, grapefrukt, citronskal, pomerans, tallbarr, enbär och lite alkohol. Kryddiga aningar av kryddnejlika och kryddpeppar.

Smaken startar med en rejäl humlekick. Inte så beskt som en amerikansk IPA, men betydligt beskare än en tysk hefeweizen (å andra sidan…). Grapefruktjuice, apelsinskal, kryddpeppar. Aningar av färska oliver och lite tvål. Stor kropp. Lite alkohol i eftersmaken liksom aningar av gummi och fruktgodis. Apelsinmarmelad och aprikossylt. Avslutningen har en del fenoliska kryddor och åter igen en aning tvål.

Kolsyran är medel till stark med stora bubblor, vätskan är något torr och aningen skalkärv.

En ytterst potent tolkning av veteölstilen med massor av citrus, men veteölen i botten finns kvar i smaker och doft. Otroligt lättdrucken. Jag har tidigare druckit en hembrygd av Rick i samma stil och hade höga förväntningar efter det, men den här slår faktiskt dem!

Betyg: 4,58. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment februari 2014 (lagerstatus). Pris: 40:20 för 330 ml. Bäst före: 31/11/2014.

Hmmm, om man skulle ta en flaska till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar