2014-02-08

Three Floyds + Brewdog Bitch Please

Vad ska vi hitta på idag då?

En skotsk barley wine brygd med Islay-malt, skotsk gräddkola, mördegskakor, eklektiska humlesorter och ”andra kul grejer”? Som sedan lagrats på Jura-fat i åtta månader? Ja, det är samarbetet mellan BrewDog och Three Floyds från 2011, Bitch Please. Alkoholhalt: 11,5 %.

Så får det bli.

Färgen är brun-röd (50 EBC), vätskan är klar. Det fingerhöga beigea skummet sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt-syrlig med lite rökighet. Textilplåster, grädde, krusbär, röda vinbär och lite gräddkola. Samt en hel del alkohol.

Smaken är mycket träig, den är torr och har tydliga toner av högre alkoholer. Whisky, salt och mjuk gräddkola/fudge. Kraftiga toner av eklagring och lite gröna frukter. Medelstor kropp. Eftersmaken har än kraftigare och hetare alkohol, ek och whisky. Avslutningen är lite mjukare med trätoner.

Kolsyran är ganska kraftig: De små bubblorna är långlivade i munnen. Vätskan är torr och lite sträv.

En experimentell brygd med en sötma som ändå får stå i bakgrunden för whiskytonerna som bara växer med ökad temperatur (ölen var från början källarsval). Fast det känns ändå som att de hade roligare när de tänkte ut och bryggde den här ölen än vad jag har när jag dricker den.

Betyg: 3,21. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter augusti 2011. Pris: 59:90 för 330 ml. Bäst före: 19-03-16 (batch 096).

1 kommentar:

  1. Kommer ihåg att jag drack denna när den släpptes. Var precis ny i mitt craftbeer-intresse och hade inte heller upptäckt whiskyns storhet. Tyckte denna var vidrig, men tvingade i mig innehållet för att jag tyckte den var så dyr. Hade varit spännande o smaka den idag :)

    SvaraRadera