2014-02-11

Hjulsbro Stångå Stout Marmite XO Edition


För  en tid sedan fick jag två flaskor hembrygd från Hjulsbro Hembryggeri. Den ena innehåller Stångå Stout Marmite XO Edition, en öl med följande mätdata: OG 1067, FG 1013, 95 IBU, 65 EBC, ABV 7,5 %, brygd 15, tappdatum 2013-12-09. Förutom de vanliga ingredienserna är den bryggd med det jästbaserade pålägget Marmite XO . Vad de hittar på där nere i södra delarna av stan… En salt stout.

Öppnar flaskan. Ser hur det sakta men säkert börjar skumma. Mycket. Det skummar över. Jag häller så mycket skum/öl jag kan i glaset. Men det skummar vidare. Jag torkar. Häller. Hämtar disktrasa. Torkar. Häller. Trots att det nu bara är ¼ av ölen kvar i 330 ml-flaskan så skummar det ut öl ur flaskan.

Men men.

Vätskan är brunsvart (80 EBC), det stora fasta skummet är ljusbrunt, när det väl sjunker ner så lämnar det massor av kladdiga skumrester på glaset.

Doften är salt, den fyller hela rummet. Jästiga Marmite-toner. Det finns också en del beska, men annars är det bara Marmite.

Smaken är vansinnigt salt-jästig, det blir faktiskt svårt att dricka efter ett par klunkar. Viss sötma, men annars bara salt-jästig. Medelstor kropp. Eftersmaken är likadan fast utan sötma.

Kolsyran är svag till medelstor, det mesta försvann nog i skummet. Vätskan är tjockt kladdigt skummig

Det här blev bara för mycket. Marmite är gott, men i väldigt små mängder.

Skissbetyg: 2,4. 

1 kommentar: