2013-10-13

En fundering om recensioner. Ja, en till.


Ikväll drack jag öl. Bara sådär, utan att registrera och recensera. Crazy. Ett slöseri med tid och råvaror. Tragik av stora mått. Etc. Men så är det ibland.

Fast jag har redan recenserat Ballast Piont Sculpin IPA. Då tyckte jag att den var rätt okej men samtidigt en liten besvikelse efter all hype och gav den 3,6 i betyg.

Under det att jag satt och smuttade på den och knaprade på lite Snyders Honey Mustard and Onion Pretzel Pieces så tyckte jag nog att den trots allt var lite bättre än mitt betyg på den fatöl jag drack då.

Tanken slog mig att jag nog inte varit helt rättvis. Jag kanske skulle recenserat om den i alla fall och höjt betyget?

Fast jag tänkte lite till. Om det hade varit tvärtom. Om den första gången jag druckit en öl varit fantastisk och jag recenserat den då. Och vid ett senare tillfälle druckit den igen, och då tyckt att den varit märkbart sämre. Då hade jag nog inte tänkt ”jag borde skrivit en ny recension” utan låtit det bero: ”Det var nog bara en dålig flaska / ett dåligt skött fat”.

Det är inte riktigt rättvist det heller. Men knepigt att hantera.


5 kommentarer:

 1. Egentligen bör man väl helst smaka/titta på/läsa allt man recenserar (oavsett om det är öl, filmer eller något annat) mer än en gång. Men det är ju inte alltid praktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu minns jag en forumpost på Beer Advocate. Den var ganska lång och berättande. Men i korthet gick den ut på att ölrecensenten ansåg att man måste dricka minst 20 flaskor av en öl och recensera dem minst varannan gång för att sedan göra ett genomsnitt. På det sättet skulle humör, omgivning, fel-på-flaskan och andra störmoment undvikas.

   Och för att kunna lära känna en stil och kunna analysera den bör man göra så med minst 20 sorter i den stilen.

   I extremfallet kunde det alltså ta 400 flaskor under ett par år för att kunna skriva en enda recension.

   Men det är nog att ta i lite för mycket.

   Radera
 2. En av de bästa IPA:s om man får tro jenkare. I beg to differ. Om det är något som går igen i amerikanska västkustipor så är det att dom nästan alltid, till synes helt okritiskt, lyfts till skyarna. Nåväl, Colorado-trakten är flera resor vassare i min mening.

  SvaraRadera
 3. I det närmaste perfekt IPA enlig mig. Välbalanserad. Förväntningar kan förstöra en ny upplevelse, t e x en upphaussad film.

  SvaraRadera
 4. Den berömda Michael Jackson skrev att man ska samla sina intryck under minst 3 olika tillfälle för att kunna ge en rättvis bedömning av ett öl.

  SvaraRadera