2013-10-31

Thornbridge & S:t Eriks Imperial Raspberry Stout

Bild: Galatea.
Såhär inför morgondagens systembolagssläpp tar jag en öl som kom för en månad sedan:  Thornbridge & S:t Eriks Imperial Raspberry Stout. Det handlar om ett samarbete mellan engelska Thornbridge Brewery och svenska S:t Eriks Bryggeri, brygd i England.

Alkoholhalten är 10 %, malten Pale Ale, Crystal, Dark Crystal, Chocolate och rostat korn. Humle är Bramling Cross. Och så skotska hallon på det.

Färgen är mycket mörkt brun, nästan svart (100 EBC). Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmt brunt. Det håller sig uppe länge, men utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt-syrlig med tydliga toner av röda bär, speciellt mogna hallon. Lite toffee och en aning rök. Den blir sötare när temperaturen stiger. Den är trevlig och fruktig utan att bli syntetiskt parfymig.

Smaken överraskar med en sur-syrlig smak, massor av röda bär och framför allt mogna hallon. Lite rostade toner – en aning av mörk choklad. Nästan ingen märkbar sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken innehåller om möjligt ännu mer mogna hallon, lite syrliga frukter och en aning av salt. Krut och hallonläsk i slutet.

Kolsyran är medel till stark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk och torr, den påminner om ett torrt rödvin utan att bli sträv.

Imperial Raspberry Stout kan inte direkt anklagas för en överdriven komplexitet eller stor smakutveckling. Den gör i stort sett en enda grej, men den gör det övertygande. Om du vill ha en torr, syrlig och rostad hallonöl så är det hit du ska vända dig: Smakerna fungerar bra ihop. Men de är också dominanta och jag har svårt att tänka mig vad man kan kombinera den här med. Hallon-smulpaj med vaniljsås kan fungera. Eller kantra totalt.

I alla fall just nu och just här, jag blev lite förvånad när jag på Beer Advocate ser inte mindre än 43 olika hallon-stout. Så idén är inte direkt ny.

Betyg: 3,76. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2013 (lagerstatus). Pris: 89:00 för 500 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2015-09-05.

Fler än jag behöver korrläsare.
(från Galateas nyhetsmail)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar