2013-10-29

Sigtuna Bourbon Imperial Stout

Den här kommer till Systembutikerna på fredag: Sigtuna Bourbon Imperial Stout från Sigtuna Brygghus. Det är en fatlagrad amerikansk russian imperial stout på 10,5 %.

Färgen är kolsvart (120 EBC). Några få mörkbruna bubblor simmar omkring på ytan innan de bildar en tunn ring.

Doften är mjuk och söt. Lite bourbon med vanilj och ekchips. Alkohol och choklad, fikon och russin.

Smaken är torr och rostad med en hel del värmande alkohol. Rostade ekfat, vanilj och syrlig svartmalt. Lite whisky-godis. Kroppen är oväntat lätt. Saltlakrits i eftersmaken liksom mörk choklad och en aning espresso. Alkohol, rostade toner och en viss beska i det långa slutet.

Kolsyran är lätt, de få stora bubblorna är kortlivade och friska. Vätskan är lätt, hade jag testat den här blint i mörker hade jag trott det var en pilsner i känslan. 

Jag är förvånad över hur svag kropp den här hade, liksom hur lätt vätskan kändes. Trevliga lakritstoner, men det räcker tyvärr inte så långt i den här stilen.

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter november 2013 (lagerstatus). Pris: 59:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2015-09-20.

6 kommentarer:

 1. Äsch, ytterligare en som påpekar den svaga kroppen. Ett av mina säkra kort detta släpp känns inte alls så säkert längre. Undrar om lagring kan bygga på kroppen? Känns inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen inte. Jag har pratat med ett par erfarna bryggare om just den där effekten, och man måste ha en öl med massiv kropp innan fatlagringen för att det ska bli bra efteråt.

   Radera
 2. Medhåll. Förstår inte heller varför svenska bryggare verkar ha så svårt att fatta det. Fast å andra sidan så kan de ju inte göra vettiga västkustipor heller :/

  SvaraRadera
 3. efter porterstekens fina rec. kändes detta som ett intressant köp. nu blir det nog nåt annat. IS med lätt kropp är inte min kopp te. trist.

  SvaraRadera
 4. Dricker denna nu, aromen var ju faktiskt inte alls dålig, men munnen är kort och alkoholen känns mer som halsbränna än värme.kanska lagring gör tricket men jag tycker ärligt tallat inte att det är vara värt att prova.

  SvaraRadera
 5. Jag drack denna igår och tyckte den var jättegod, riktigt bra! Beställde 3st nya idag :) Men smaken är som baken, som man brukar säga.

  SvaraRadera