2013-10-12

Öppen ölprovning - Pale ale


Eftermiddagens provning på De Klomp var ett slags en-stils-provning. Och ändå inte, eftersom gruppen pale ale är så bred och har så många understilar. Drygt 25 gäster kom, drack och lyssnade.

Provningen startade med en historisk återblick på stilen från 1780-talet och ungefär 200 år framåt.
  • Bath Ales Wild Hare Pale Ale doftade tydligt av honung, halm och knäck. Smaken var lite jordig och fruktig. En fullt acceptabel representant för engelsk pale ale i den starkare delen av spektrat.
  • Green Tower Thirst Quencher klassas av fantombryggaren som en amber ale och av det fysiska bryggeriet som en pale ale. Nå. Trots namnet fann jag och många gäster den oväntat tung och höstig.
  • Caldera Pale Ale är en APA som singelhumlats med Cascade. Frisk, fruktig och ren med en hel del fruktgodis. 
  • Mikkeller K:rlek höst/vinter 2013 har bryggts med 4 maltsorter, 3 amerikanska humlesorter och ananas. Syrligt besk, spretig och osammanhängande. Ingen röstade på den här vid provningens slut. 
  • Lagunitas New Dogtown Pale Ale var mjukt karamellig med aningar av kaffe i botten. En riktigt behaglig öl. 
  • Orval kanske var den största överraskningen för gästerna, men det är en belgisk pale ale. Flaskorna vi provade var brygda i januari 2013, och de var knastertorra med en tydlig bitter-syrlig ton och en hel del stallbacke. 
Orval vann tydligt handuppräckningen.

Nästa lördag, 19 oktober kommer Bobo att hålla en av sina trådlösa provningar, och den 26 oktober kommer Hr. Jerry Lindahl och håller en provning på temat ”Från noll till humle på 60 minuter”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar