2013-10-07

Tommyknocker Imperial Nut Brown

Kvällens öl blir amerikansk, brun och stark: Från Coloradobryggeriet Tommyknocker Brewery kommer Imperial Nut Brown på 9 %, en amerikansk brown ale på 57 IBU som skapades för bryggeriets tioårsjubileum. Den är dessutom bryggd med lönnsirap.

Färgen är mörkt brun med en aning rött (70 EBC). Det låga bruna skummet försvinner iväg kvickt utan att lämna några rester efter sig.

Doften är maltig med en mjuk sötma. Lite torkade röda bär, choklad och melass. Russin, bitter-syrliga toner och en hel del alkohol.

Smaken är nötig med massor av torkade röda frukter/bär och knäck. Alkoholen är högst märkbar och värmande. Mörk sirap och en aning parfym. Medel till stor kropp. Eftersmaken är mjuk med lite beska i bakgrunden. Fikon, russin och katrinplommon. Alkohol och mer av de torkade frukterna i slutet.

Kolsyran är mild, de få friska bubblorna är stora. Vätskan är tjock och något kladdig.

Massor av smaker, massor av alkohol. Men inte så söt som väntat. En helt okej efter-maten-öl som ändå saknar det där lilla extra.

Betyg: 3,29. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollon kollin om 6 flaskor. Pris: 30:00 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: JAN 10 14.

2 kommentarer: