2013-10-05

Cape Brewing Company CBC Classic Lager

Sydafrikanska bryggeriet Cape Brewing Brewing ligger strax norr om Kapstaden och är relativt nyöppnat. Smålänningarna hos Åbro har varit med och byggt upp bryggeriet och importerar också deras öl till Sverige.

Classic Lager är en ljus eurolager som bryggts med lite bambergsk karamellmalt och huvudsaklingen Tetnangerhumle, kompletterat med Hallertauer, Perle och Taurus. 5,1 % alkohol och 26 IBU.

Färgen är ljust guld (6 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är tjockt och vitt, det sjunker långsamt ner till ett ojämnt tjockt lock och massor av skumrester på glaset.

Den medelstarka doften domineras av pilsnermalt. Det finns också en lätt beska och aningar av deg och blommor.

Smaken är besk till att börja, beskan växer ytterligare för att sedan sjunka undan. Rena toner, lite citronzest, och en aning jäst. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är något sträv med lite beska och växande söta toner av vetedeg. Det korta rena slutet innehåller lite alkohol.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är mjuka. Vätskan är medelmjuk.

En OK ljus eurolager. Fast jag begriper inte riktigt varför den importeras hit, det är inte så att småsöt ljus lager är något vi inte kan göra lika bra här.

Betyg: 3,33. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment sedan september 2013. Pris: 16:90 för 440 ml. Bäst före: 09/26/2014.

5 kommentarer:

 1. Snygg + Exotisk + Billig = Lättsåld.

  SvaraRadera
 2. Mångkultur kallas det, kolla hur många olika ljusa lager det finns från olika länder på systembolaget, fortfarande så envisa folk med att fråga efter nya ljusa lager ifrån specifika länder, trots att alla egentligen smakar mer eller mindre likadant.

  SvaraRadera
 3. Sen beror det ju också på att folk reser, dricker ölen på plats och sedan vill dricka den hemma. Men det börjar bli lite löjligt många länders ljusa lager som är representerade på systembolaget. Känns som att man borde lägga energin på annat :)

  SvaraRadera
 4. Jag är rätt säker på att just den här ölen kommit in för att Åbro vill hjälpa CBC att få upp en stabil försäljning. Och just det här släppet hade en "slot" för "Lager flaska internationell under 5,9 %" som den passade i.

  Men visst, jag håller med med er alla tre om det ni skriver.

  SvaraRadera
 5. Sven-David Svensson7 oktober 2013 kl. 18:51

  Denna ljusa lager har jag inte ens funderat på att prova. Totalt meningslös. Jag instämmer till 100% med de övriga inläggen

  SvaraRadera