2013-10-15

Ballast Point Big Eye India Pale Ale

Häromdagen drack jag Scuplin från det kaliforniska bryggeriet Ballast Point Brewing Company. Utan att ha recenserat just den flaskan så minns jag den som en riktigt trevlig torr västkust-AIPA.

Så därför blev jag lite fundersam när paketet jag en gång fått från Galatea också innehöll en annan AIPA på samma styrka, 7 %. Visserligen säger hemsidan att den här, Big Eye har en beska på 75 IBU i stället för 70. Men ändå, ett par så snarlika produkter?

Färgen är djupt guldfärgad (24 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt, det sjunker ner till ett tjockt lock rätt så fort, lämnandes en del rester på glaset.

Doften är söt, fruktig med en hel del amerikansk humle. Aningar av lök och olivolja. Grapefrukt, apelsiner, aprikoser, gröna baner och en aning av marsipan. Viss beska.

Smaken startar med en robust beska, lite gröna bär och frukter. Oljiga toner av gummi, vitlök och rå gul lök. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjukare med en torr citrus-beska; citron och lime. Karamellig sötma och lite kex. Avslutningen är besk, torr och aningen sträv.

Kolsyran är medel till mild, de kort-livade bubblorna är mjuka. Vätskan är småtjock och lite kladdig.

Så nu inser jag varför bryggeriet har två AIPA på 7 % i sitt sortiment: Om Sculpin är torr och humlefokuserad à la USA-västkust så är den här sötare och mer engelsk i sin karamelliga maltprofil – en Östkust-IPA. Vilket borde innebära att jag skulle gillat den här bättre. Men det gjorde jag verkligen inte, jag gillade inte den oljiga känslan och framför allt inte de tydliga tonerna av lök och vitlök.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment i kollin om 6 flaskor. Pris: 32:90 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014-03-04.

1 kommentar:

  1. Tjena Magnus!

    Det var först när jag läst din recension som jag kunde sätta fingret på vad det är som inte stämmer med Big Eye denna gång. Jag har druckit den på fat tidigare och tyckte det var en IPA i den absoluta toppen, men flaskan som kom hem från bolaget hade en konstig "off"-smak som jag inte riktigt kunde placera. Det var först när du beskrev den som "lökig" som poletten föll ner och det är precis den där smaken av lök dagen efter som finns i ölen denna gång och det drar ned betyget ordentligt.

    SvaraRadera