2013-10-10

Oppigårds Thurbo Double IPA

Bild: Oppigårds.
Äh. Jag orkar inte skriva in sista delen av SB&WF-rapporten idag heller. I stället blir det en recension av en öl…

Turbo är det gamla industriområdet i Oppigårds närhet, den gamla stavningen var Thurbo. Betoningen ska ligga på första stavelsen. Det har också blivit det passande namnet på Oppigårds Bryggeris kraftigaste öl. I dagsläget är de två, Thurbo Stout och Thurbo Double IPA.

Den senare, som jag ska prova på idag, är en DIPA med en alkoholhalt på 8,5 % och en beska på 74 IBU och en färg kring 26 EBC. Enligt etiketten innehåller ölen ”massor av humle”, exempelvis Chinook, Nugget, Columbus, Cascade och Citra.

Jodå.

Färgen är bärnsten åt det ljusare hållet (25 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar massor av rester på glaset.

Doften är intensiv med massor av amerikansk humle. Tallbarr, honung, grapefrukt, citronskal, ananas, persikor och en rejäl beska. Ren söta i bakgrunden liksom lite alkohol.

Smaken är mjuk och väldigt besk på samma gång. Exotisk frukt och citrusfrukt, lite ceder- och furu-virke. Ren kraftfull beska. Lite apelsinjuice och honung, bittermandel och en aning gräddkola. Medel till stor kropp. Eftersmaken är oväntat mjuk med beska örter och frukter, en del citrus (mest apelsin) och lite vetemjöl. Mango och ananas. Det långa slutet är beskt, något torrt och fruktigt.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna friska. Vätskan är mjuk och lite kladdig.

En förtjusande DIPA utan några problem som vass alkohol, gröna toner eller strävhet. Och inte bara det, den är så förbaskat lättdrucken att det krävdes en hel del för att inte svepa den på en gång.

Wow!

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 25:90 för 330 ml. Bäst före: DEC 13 (Batch A, troligen bryggd 4 juli 2013). 

4 kommentarer:

 1. Kul att du gillar Thurbon! Har varit en favorit hemma sedan i våras.

  SvaraRadera
 2. Testade denna igår och det var nog den godaste öl jag druckit

  SvaraRadera
 3. Testade denna igår och det var nog den godaste öl jag druckit

  SvaraRadera
 4. En av dom bästa Svenska IPA men amerikanska West coast IPA är oslagbara med kraftigare humlesmak.

  SvaraRadera