2013-10-02

Dugges Oktober Dunkel

De moderna oktoberfestölen ger jag inte mycket för. Övertunga spretiga söta lageröl med för mycket alkohol. Så bra då att Dugges valt att gå en annan väg med sin tolkning av konceptet med Oktober Dunkel, en München Dunkel på 6 %.

Färgen är mörkt varmt brun (25 EBC), vätskan är klar. Det fingerhöga skummet sjunker sakta ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är maltig med rostade toner av svagt kaffe. Det finns också en syrlighet som för tankarna till moget rödvin. Söta toner av knäck och en tydlig beska med blommiga och örtiga toner. En aning av gummi i bakgrunden.

Smaken är maltig med lite rostade nötter och lätta toner av fint kaffe och mjölkchoklad. Blommiga smaker, lite torkade äppelringar och hö. Medelstor ren beska, medelstor kropp. Eftersmaken drar lite åt engelsk brown ale med rostade toner, vax/färgkritor och mjuk beska. Cederträ och melass i slutet.

Kolsyran är kraftig, men inte skarp. De stora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk.

En behaglig och lättdrucken variant på oktoberfest-temat, en välbalanserad Dunkel. Jag gillar, och lyssnar på lite tysk musik.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment september 2013. Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 2015-02-16.

1 kommentar:

  1. Tack för tipset. Den ska provas.
    Jag drack nyligen själv en mörk oktoberfestöl i Österrike som jag gillade:
    http://schleppe.at/oktoberbraeu-schleppe.html

    SvaraRadera