2013-10-26

Evil Twin Yellow Cab Lager

Jag blir inte riktigt klok på vilken ”tender” som den här ölen kom in på under det fasta släppet i september. Kan det vara den här?

6201 LAGER FLASKA INTERNATIONELL (..-5,9%) Storbritannien Modern lager

Den här är visserligen bryggd i Skottland, och den passar ju in. Men brukar inte Systembolaget gå efter fantombryggarens säte (Danmark i det här fallet)?

Yellow Cab Lager är en ljus lager med amerikansk humle från Evil Twin Brewing. Alkoholhalten är 4,5 %.

Färgen är gyllengul (7 EBC), vätskan är klar. Det kompakta tre fingrar höga varmvita skummet håller sig uppe väldigt länge, och lämnar tjocka rester kvar på glaset.

Doften är mjuk och lite humlig. Grapefrukt, tallbarr och nyhuggen ved. Ren beska och en antydan till papper.

Smaken startar beskt och rent. Beskan försvinner iväg rätt fort och lämnar plats för rena söta smaker med lite honung. Medelstor kropp. I eftersmaken återkommer beskan med grapefrukt och citronjuice. Avslutningen är lång och besk-sött ren.

”Syftet med lanseringen är att bredda vårt erbjudande av klassiska öltyper med hög kundefterfrågan” står det i Systembolagets dokument. Klassisk och klassisk… Ja, det är det väl. Men inte amerikansk modern lager. Det här är snarare en tysk pilsner som fått i sig en del av den nya världens humle. Rak, ren och lättdrucken, men utan större djup.

I vår kommer Mikkeller American Dream till Systembolaget. Den här flaskan får mig faktiskt att ännu mer se fram mot brorsans variant på temat.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2013. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 13-06-14 (batch 139).

5 kommentarer:

 1. var den inte lite väl söt för att vara tysk i stilen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, nu när du säger det så var den nog mer Bayersk än nordtysk.

   Radera
 2. What, snubben i evil twin är bror till mikkeller-snubben?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja: Jeppe Jarnit-Bjergsø (Evil Twin) och Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) är tvillingar.

   Radera
 3. Man kan ju bara hoppas att Jeppe har anlagt en vältrimmad goatee.

  SvaraRadera