2013-10-09

Deschutes Red Chair NWPA

Oregonbryggeriet Decschutes Brewery är ett av de verkligt klassiska namnen i den nya vågen av amerikanska bryggerier, de firar faktiskt sitt 25-årsjubileum i år. Jag har hört och läst mycket gott om dem och tycker att det är trevligt att Galatea nu tar in deras öl till Sverige.

Red Chair NWPA beskriver de som en ”Nortwest Pale Ale” och tanken bakom var att brygga en öl med IPAns humlekomplexitet utan att dra på för mycket med beskan. Malt: Pale, Crystal, Munich, Carapils, Pilsner, Carastan. Humle: Cascade, Centennial. 6,2 % alkohol, 60 IBU.

Ölet som introducerades 2010 är deras säsongsbrygd för perioden januari - maj.

Färgen är bärnstensröd (20 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet är kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite skumrester på glaset.

Doften är mjuk och lite torr. Mogna humletoner med växande beska, röda frukter och bär. Citrusmarmelad. Fruktig sötma.

Smaken är en fin blandning av mogen blodgrapefrukt, bitter marmelad, fruktgodis och en aning ar rågbröd. Elegant medelstor beska och en ren sötma. Medelstor kropp. Eftersmaken är lite knäckig, det finns mogen frukt och bär (apelsiner, aprikoser, mango, lemon curd). Mjuka bitter-söta toner i slutet.

Kolsyran är medelstor, massor av små långlivade bubblor. Vätskan är lätt och medelmjuk.

En välgjord och oerhört mjuk APA. Förtjusande.

Och de röda stolarna? De finns vid bryggaren Matt Henneous' favorit-skidlift.

Betyg: 4,18. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter september 2013 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 355 ml. Bäst före: 20140601.

5 kommentarer:

 1. Mycket god och mjuk. Var tvungen att köpa ett par till.

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Bra blogg!
  Har dock en fråga, varför kan endel öl lukta kattpiss, är det någon humle som ger den doften i ölet el beror det på något annat?

  Med vänlig hälsning, Jens

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jens,

   tack för berömmet.

   Citra och Simcoe är humlesorter som vissa - men inte alla - kan tycka luktar kattlåda. Speciellt om man torrhumlar.

   Radera
 3. En liten detalj som jag noterade - jag tycker alltjämnt den är riktigt god - var doften. Den doften som uppstår när man roterar glaset och dofterna exploderar. Just där upplevde jag en nästan gammal mjölkkänsla. Den försvann så fort vätskan stillats och de vanliga fruktdofterna trädde fram igen. Mycket udda.

  SvaraRadera