2013-10-20

Hembryggarkurs

Jag tog visst en bild i alla fall.
Igår var jag deltagare i en hembryggarkurs i regi av Svenska Hembryggareföreningen.

Nej, jag brygger inte hemma. Nej, jag har för närvarande inga planer på att sätta igång heller, det funkar inte för mitt liv just nu. Så var det sagt.

Det är kö till kurserna, i alla fall i Linköping. Jag tror att jag först anmälde intresse för ett drygt år sedan. Anledningen är dels det stora och ökande intresset att gå den här praktiska utbildningen, dels att Erik som håller i dem inte vill ha fler deltagare än 6-7 eftersom den hålls i hans hem och att alla ska kunna vara delaktiga – det ska aldrig vara en föreläsning.

Men så var vi då ute i Askeby, 1½ mil från mitt hem. Det hela började med lite fika och genomgång av stegen i bryggprocessen.

Sedan ut i garaget där det var förberett. I en kastrull på en värmeplatta fanns uppmätt pale ale-malt, rostat korn och havregryn. I en annan större på en induktionshäll vatten på värming.

Och så fortsatte det i en lagom och bekväm fart. Jag lärde mig oerhört mycket, trots all teori jag har i ämnet.

Ölen skulle bli en stout. I studiesyfte kommer hälften av vörten att jäsas med Irish Ale-jäst, den andra med Scottish Ale-jäst.

Tyvärr var (och är) jag småförkyld och mitt bristande doftsinne var ett ordentligt handikapp, det var knappt att jag kunde känna Nugget-kottarnas aromer. Därför fokuserade jag på det viktigaste och struntade i att ta bilder.

Det fanns ett par saker som jag lärde mig från Erik (som bryggt öl i 20 år, över 250 brygder och flera SM-medaljer):
 • Det stör mer än hjälper att tappa om den jäsande ölen. Om man inte ska låta den jäsa i månader eller längre. 
 • Olika raster under inmäsningen är onödigt om man inte ska göra lager eller veteöl.Att höja temperaturen under utmäskningen är däremot praktiskt.
 • Att laka med två jäshinkar varav en perforerad är bara jobbigt. Köp en Bazooka i stället!
 • Kommer inte kolsyran igång? I med lite specialjäst!
 • Var inte så jäkla petnoga med allt, utom renheten i allt som kommer i kontakt med den avsvalnade vörten. 
 • Plattvärmeväxlare är effektiva men svåra att hålla rena. 
 • Ha ett par påsar neutral torrjäst hemma ifall att.
En otroligt lärorik dag, precis som jag väntat mig.  Det ska bli riktigt spännande att prova den färdiga ölen om några veckor.

4 kommentarer:

 1. Tja... Det verkar som att det var en bra utbildning, men jag håller inte med om att det är besvärligt att laka i två jäshinkar, varav den inre är perforerad i botten. Principen är ju fortfarande densamma som med ett bazookafilter. Fanns det något särskilt skäl till att Erik föredrog filter framför två-hinkar-i-ett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja: Mindre slabbande med het vätska. Man trycker bara ner Bazookan i mäsken och använder den som hävert. Och så slipper man ha två extra jäshinkar som tar plats när man inte använder dem.

   Radera
  2. All right! :) Man kanske skulle kika på en sådan bit någon dag. Jag är rätt nöjd med min hink-i-hink dock, så det lär dröja lite. ;)

   Radera
 2. Sven-David Svensson23 oktober 2013 kl. 21:15

  För drygt ett år sedan gick jag en hembryggarkurs i SHBF:s regi. Den hölls i Helsingborg. Martin Björck frånm Helsingborgs Hembryggar gille var kursledare. Den öl som brygdes var en Alt beir. Den blev mycket lyckad.SHBF:s bryggarkurser rekomenderas varmt.

  SvaraRadera