2010-01-03

Brooklyn-Schneider Hopfen-Wiese

För de som inte är bekanta med det här samarbetet mellan tyska Schneider och amerikanska Brooklyn Brewery rekommenderas lite repetition här.

Det här är alltså varianten som bryggts i Brooklyn av den tyske bryggmästaren Hans-Peter Drexler, det är en välhumlad weisenbock på 7,8% med namnet Brooklyn-Schneider Hopfen-Weisse.

Den här flaskan bär den suddiga märkningen "B62012" vilket jag någon gång tror mig ha kunnat utläsa. Men nu har jag ingen aning om hur gammal flaskan är annat än att Systembolaget började sälja den i augusti. Jag gissar att den är strax under året gammal, och hoppas att dess intrikata humletoner inte tröttats av tiden den stått i skafferiet

Färgen är gul-orange, vätskan något grumlig. Det finns en ordentlig jästfällning i botten av flaskan. Det jättehöga skummet är gulaktigt, hårt och kompakt. Det sjunker långsant och lämnar en massa skumrester på glaset.

Doften är fullproppad med amerikansk humle och syrliga kemisk-fruktiga toner av vetet. Den är både stark och kraftfull.

Smaken är bitter-syrlig med massor av syrligt fruktgodis (det där syrliga gelégodiset "Grinolle" som i alla fall fanns under åttiotalet), aningar av citron- och äppelsyra. Massor av humle och grapefrukt som blandas med kraftiga veteölstoner. Söta fruktiga toner av ananas och aprikoser. Aningar av alkohol i eftersmaken såväl som exotisk frukt och friska syrliga toner, mineraler och en stor beska. Lite alkohol och en elegant sötma i slutet.

Kolsyran är rätt så mild för en veteöl, bubblorna är små och friska. Vätskan är relativt lätt.

En förtjusande blandning mellan en amerikansk IPA och en tysk weissenbock. Riktigt bra grejer. Frågan är vilken av varianterna jag gillar bäst, den tyska eller den här? Svår fråga. Den tyska är lite mer av en törstsläckare, den här mer av en mat-öl (denna flaska dracks till en klassisk hemlagad plankstek). Och min oro att humlen skulle tröttnat var helt obefogad.

Betyg: 4,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter augusti 2009, slutsåld. Pris: 109:00 för 750 ml.

Nu börjar det ta emot att skriva in recensioner. Ska nog ta en liten paus innan de sista från Danmark kommer att skrivas in.

4 kommentarer:

 1. Jag tycker oxå att denna var/är lysande. Har fortfarande några flaskor som skall sparas ett tag till.

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte den var fin, med någon slags peppar/chili-eftersmak. Måhända drack jag för mycket av jästen.

  SvaraRadera
 3. hemmalagad plankstek, finns det?
  :)

  SvaraRadera
 4. Det fanns i mellandagarna dryga dussin flaskor av den här på SYS: på Samarkand-området i Växjö. En ny batch, eller några kvarglömda lådor månne?

  SvaraRadera